Dva najskuplja piva na svetu

Danas smo odlučili da vas upoznamo sa onom luksuznom stranom najpopularnije alkoholnog pića

Pivo je najpopularnije alkoholno piće na svetu, a zauzima treće mesto ako se u obzir uzmu i bezalkoholna pića, odnosno ispred piva su samo voda i čaj. Pivo postoji već hiljadama godina, a prvi dokazi njegovog postojanja su stari oko 3000 godina. Tokom godina, pivo se promenilo, kako po sastojcima i ukusu, tako i po ceni. Od jeftinih i svuda dostupnih pa sve do preskupih i veoma limitiranih, danas smo odlučili da vas upoznamo sa onom malo luksuznijom stranom ovog pića.

Počeli bi sa pivom iz Carlsberg-ove pivare, a njegovo pun ime je Carlsberg Jacobsen Vintage #1. Ovo pivo se može pronaći samo u Danskoj i veoma je traženo. Radi se o smeđem pivu za koje se kaže da poseduje  mešavinu mekog, drvenog, karamela, sušenog voća i suptilnog zadimljenog ukusa. Za proizvodnju ovog piva se koristi samo najfiniji hmelj i karamela, a nakon završetka proizvodnje i flaširanja, ovo pivo se stari šest godina i tek posle toga se pušta u promet. Godišnje se na tržištu pojavi samo 600 flaša ovog piva i cena jedne je 400 dolara.

Sledeće pivo nam dolazi iz pivare BrewDog i naziva se End of History. Samo 12 flaša ovog piva je ikada napravljeno. Za ovo pivo se kaže da je najređe pivo na svetu i to iz dobrog razloga, kao prvo sadrži 55% alkohola što je zaista nečuveno. Pored ovoga, flaša, u kojoj se nalazi pivo, se nalazi u prepariranoj veverici. Tolika koncentracija alkohola svakako zvuči primamljivo, ali pre bi smo rekli da je preparirana veverica više doprinela popularnosti ovog piva. Ako uspete da pronađete flašu ovog piva, koštaće vas najmanje 800 dolara. 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

pivara gvint

Taproom pivare Gvint

Kraft revolucija donela je i novosti u odnosima između proizvođača i potrošača piva. U SAD je, na primer, broj zanatskih

Preran prestanak fermentacije

Pravite svoje pivo. Započeli ste fermentaciju. Sve teče po planu. I, onda od jednom, posle nekih 24 sata fermentacija počinje

Sendviči i pivo

Ako u kulinarsko – pivskom svetu postoji par koji je kao stvoren jedno za drugo, toliko prirodan da se bez

PIVSKI STILOVI: Lager

Lageri imaju izraženu gorčinu i aromu zbog veće količine hmelja koji se dodaje prilikom pripreme Reč Lager je nemačkog porekla

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.