Ova piva morate probati

Većina njih vuče korene iz nekih davnih vremena, kada ljudi nisu znali o hemijskim procesima koji se dešavaju tokom proizvodnje piva

Svakako da su konvencionalni stilovi piva poput Stout, Pale ale, India Pale ale, te Hefeweizen piva ukusni, ali ako želite nešto novo, nešto nesvakidašnje, savetujemo vas da potražite neka od piva o kojima ćemo danas pisati.

Većina njih potiče iz nekih davnih vremena, kada ljudi nisu znali o hemijskim procesima koji se dešavaju tokom proizvodnje piva, te su ova piva slobodno možemo reći – poprilično primitivna.

Prvi stil na današnjoj listi nam je Grodziskie, odnosno, Grätzer kako ga nazivaju Poljaci. Dimkasto pšenično pivo koje je nastalo u Poljskoj, Grodziskie je davno izgubljeni rođak Berlinskog wiesse piva. Poput Berlinskog wiesse-a, ovo pivo sadrži veoma malo alkohola, veći broj kiselih nota, i dosta je gazirano, ali za razliku od wiesse-a ovo pivo poseduje jedinstvene arome dima.

Iz Poljske idemo u Nemačku, da saznamo malo više o njihovim srednjovekovnim Gose pivima. Ovaj srednjovekovni nemački stil trenutno doživljava novu slavu u Sjedinjenim Državama. Gose je vrhunski fermentisano pšenično pivo koje se proizvodi uz so, korijander i kisele kulture kvasaca. Iako je ovaj stil nastao u Goslaru, brzo je postao regionalni stil Lajpciga i kao takav dozvoljen je od strane Reinheitsgebota (nemački zakon o čistoći piva). Tradicionalni Gose poseduje note limuna, dosta je pikantan i slan, dok moderna verzija poseduje neke nove sastojke poput trešanje i suvog hmelja.

Sledeći po redu je Američki Kentucky Common stil. Ovaj stil je nastao na području Louisville-a pre prohibicije, a moderna verzija Kentucky Common-a je udaljeni rođak burbona, koji takođe u svojoj proizvodnji koristi kukuruz i raž. Rezultat ovoga je smeđe pivo koje poseduje kisele note i lagano se može konzumirati.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

pivara gvint

Taproom pivare Gvint

Kraft revolucija donela je i novosti u odnosima između proizvođača i potrošača piva. U SAD je, na primer, broj zanatskih

Marlena kuva pivo

U sklopu radionice "Napravi svoje pivo", koju organizuje Pab Tavan, u subotu 22.09.2018. godine Marlena kuva pivo. Radionica počinje u

Restoran Zavičaj

Lanac restorana „Zavičaj“ nastao je kao ogranak Hotela „Kneževina“. „Kneževina“ je centrala njihovog ugostiteljstva, sa visokim kvalitetom usluge, koja vodi

4 najbolja Nemačka piva

Teško je izabrati koje je najbolje, a mi vam predstavljamo samo nekoliko koje vredi probati Ukoliko budete putovali u Nemačku,

Čaša za pivo

Pojavljuju se u različitim oblicima i veličinama, ali nipošto nisu samo rezultat dizajnerskog nadahnuća, već imaju tačno propisanu svrhu, u

Faro

FARO je novi projekat restorana Fish & Zeleniš, sa autentičnim fine-local-creative konceptom, odnosno sinergijom biodinamičnog povrća i voća, sveže ribe,

PIVO I PILETINA – Macchiato Fax

Novosadski cafe restoran Macchiato Fax otvoren je pre sedam godina na uglu ulica Stevana Musića i Bulevara cara Lazara i ima prelep pogled na park i novosadski Univerzitet.

BEER STYLE MAGAZIN RECENZIJA Sabro Vienna

Sabro Vienna pivo nastalo je u čast jubilarne pete godine postojanja Crow Brewery i ono spada u SMASH piva, odnosno piva nastala upotrebom jedne vrste slada i jedne vrste hmelja.