Ova piva morate probati

Većina njih vuče korene iz nekih davnih vremena, kada ljudi nisu znali o hemijskim procesima koji se dešavaju tokom proizvodnje piva

Svakako da su konvencionalni stilovi piva poput Stout, Pale ale, India Pale ale, te Hefeweizen piva ukusni, ali ako želite nešto novo, nešto nesvakidašnje, savetujemo vas da potražite neka od piva o kojima ćemo danas pisati.

Većina njih potiče iz nekih davnih vremena, kada ljudi nisu znali o hemijskim procesima koji se dešavaju tokom proizvodnje piva, te su ova piva slobodno možemo reći – poprilično primitivna.

Prvi stil na današnjoj listi nam je Grodziskie, odnosno, Grätzer kako ga nazivaju Poljaci. Dimkasto pšenično pivo koje je nastalo u Poljskoj, Grodziskie je davno izgubljeni rođak Berlinskog wiesse piva. Poput Berlinskog wiesse-a, ovo pivo sadrži veoma malo alkohola, veći broj kiselih nota, i dosta je gazirano, ali za razliku od wiesse-a ovo pivo poseduje jedinstvene arome dima.

Iz Poljske idemo u Nemačku, da saznamo malo više o njihovim srednjovekovnim Gose pivima. Ovaj srednjovekovni nemački stil trenutno doživljava novu slavu u Sjedinjenim Državama. Gose je vrhunski fermentisano pšenično pivo koje se proizvodi uz so, korijander i kisele kulture kvasaca. Iako je ovaj stil nastao u Goslaru, brzo je postao regionalni stil Lajpciga i kao takav dozvoljen je od strane Reinheitsgebota (nemački zakon o čistoći piva). Tradicionalni Gose poseduje note limuna, dosta je pikantan i slan, dok moderna verzija poseduje neke nove sastojke poput trešanje i suvog hmelja.

Sledeći po redu je Američki Kentucky Common stil. Ovaj stil je nastao na području Louisville-a pre prohibicije, a moderna verzija Kentucky Common-a je udaljeni rođak burbona, koji takođe u svojoj proizvodnji koristi kukuruz i raž. Rezultat ovoga je smeđe pivo koje poseduje kisele note i lagano se može konzumirati.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Gorivo od piva

Naučnici su otkrili način na koji mogu da naprave održivo gorivo od piva. Hemičari sa Univerziteta u Bristolu već dugi

Alarmi za čaše?

Alarmi za čaše?

Verovali ili ne ali krađa čaša predstavlja veliki problem za svaki ugostiteljski objekat. Naročito su na udaru pivnice i kafići,

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju