Reinheitsgebot i tačka

Najpoznatija i originalna verzija ovog Zakona prvi put je primenjena 1516. godine u Bavarskoj

Nemci ozbiljno shvataju svoje pivo. Po glavi, Nemci popiju oko 104 litara piva godišnje, što Nemačku stavlja na četvrto mesto liste zemlja koje konzumiraju najviše piva.

Nemački Zakon o čistoći piva ili „Reinheitsgebot“, kako ga nemci nazivaju, je skup zakona uspostavljenih kako bi regulisali sastojke koji se koriste za proizvodnju piva. Ovi zakoni su se primenjivali u Nemačkoj i bivšem Svetom Rimskom carstvu. Najpoznatija i originalna verzija ovog Zakona prvi put je korišćena 1516. godine u Bavarskoj. Nakon što je 1516. godine usvojen ovaj Zakon, jedini sastojci koji su bili dozvoljeni za proizvodnju piva su bili voda, hmelj i ječam. Tada je uloga kvasaca za fermentaciju bila i dalje nepoznata, stoga su kvasci bili isključeni iz ovog Zakona i nisu se koristili u proizvodnji piva. Međutim, vremenom je Zakon izmenjen, što je dovelo do uvođenja niza drugih sastojaka, koji su bili odobreni od strane Zakona, za proizvodnji piva.

Prethodnik Reinheitsgebota usvojen je 1487. godine u Minhenskom vojvodstvu.Minhenski Zakon je usvojen širom Bavarske 1516. godine. Nakon što je usvojen u Bavarskoj, ovaj Zakon se polako širio i usvajao širom Nemačke. Zakon nije samo regulisao upotrebljive sastojke, već i cene po kojima bi se pivo prodavalo. Cene su regulisane kako bi se lakše upravljalo profitom koji su ostvarili prodavci piva. Bavarska se zalagala za usvajanje ovog Zakona u celoj Nemačkoj za vreme nemačkog ujedinjenja 1871. godine.Zakon su odbili pivari i potrošači koji nisu bili stanovnici Bavarske, no 1906. godine ovaj Zakon je prihvaćen u celoj Nemačkoj, bez mnogo protivljenja od strane građana. Osim Nemačke, Grci i Kinezi su dobrovoljno usvojili bavarske zakone.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Konoba kod Goce i Renata

Konoba kod Goce i Renata, nalazi se levoj beogradskoj obali Dunava, tik ispod Pančevačkog mosta. Pređite most, pođite pančevačkim putem,

Flaša ili bure

Da bi smo dobili odgovor na ovo pitanje moramo znati mnoge detalje Gde pivo bolje odležava, u flaši ili u

Ova piva morate probati

Većina njih vuče korene iz nekih davnih vremena, kada ljudi nisu znali o hemijskim procesima koji se dešavaju tokom proizvodnje

Prva pivara u Srbiji

ZAJEČARSKA PIVARA – Prva pivara u Srbiji

Zaječarska pivara je prva pivara u Srbiji kojoj je dodeljena integrisana dozvola za prevenciju i kontrolu zagađenja životne sredine (eng. Integrated Pollution Prevention and Control – IPPC).

Restoran New Marinero

Restoran – splav New Marinero nalazi se na obali Dunava, na međi između starog kaldrmisanog i ovog drugog, novijeg dela

ISTRAŽUJEMO Kraft pivo u Srbiji

Prema podacima Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije, danas je oko 50 odsto manje kraft pivara u odnosu na doba pred koronu i one svojom ukupnom

NOVI TREND U GASTRONOMIJI Kraft pivo i hrana

Kraft piva i njihove neverovatne kreacije uvode vas u novu dimenziju pivskih ukusa i neotkriven svet neočekivanih aromatskih kompleksa, koji postaju obavezan i preporučen pratioc