Reinheitsgebot i tačka

Najpoznatija i originalna verzija ovog Zakona prvi put je primenjena 1516. godine u Bavarskoj

Nemci ozbiljno shvataju svoje pivo. Po glavi, Nemci popiju oko 104 litara piva godišnje, što Nemačku stavlja na četvrto mesto liste zemlja koje konzumiraju najviše piva.

Nemački Zakon o čistoći piva ili „Reinheitsgebot“, kako ga nemci nazivaju, je skup zakona uspostavljenih kako bi regulisali sastojke koji se koriste za proizvodnju piva. Ovi zakoni su se primenjivali u Nemačkoj i bivšem Svetom Rimskom carstvu. Najpoznatija i originalna verzija ovog Zakona prvi put je korišćena 1516. godine u Bavarskoj. Nakon što je 1516. godine usvojen ovaj Zakon, jedini sastojci koji su bili dozvoljeni za proizvodnju piva su bili voda, hmelj i ječam. Tada je uloga kvasaca za fermentaciju bila i dalje nepoznata, stoga su kvasci bili isključeni iz ovog Zakona i nisu se koristili u proizvodnji piva. Međutim, vremenom je Zakon izmenjen, što je dovelo do uvođenja niza drugih sastojaka, koji su bili odobreni od strane Zakona, za proizvodnji piva.

Prethodnik Reinheitsgebota usvojen je 1487. godine u Minhenskom vojvodstvu.Minhenski Zakon je usvojen širom Bavarske 1516. godine. Nakon što je usvojen u Bavarskoj, ovaj Zakon se polako širio i usvajao širom Nemačke. Zakon nije samo regulisao upotrebljive sastojke, već i cene po kojima bi se pivo prodavalo. Cene su regulisane kako bi se lakše upravljalo profitom koji su ostvarili prodavci piva. Bavarska se zalagala za usvajanje ovog Zakona u celoj Nemačkoj za vreme nemačkog ujedinjenja 1871. godine.Zakon su odbili pivari i potrošači koji nisu bili stanovnici Bavarske, no 1906. godine ovaj Zakon je prihvaćen u celoj Nemačkoj, bez mnogo protivljenja od strane građana. Osim Nemačke, Grci i Kinezi su dobrovoljno usvojili bavarske zakone.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Belgrade BEER FEST 2018

Ovogodišnji Belgrade Beer Fest održaće se od 15. do 19. avgusta. I ove godine festival će se održati na Ušću.

Flaša ili bure

Da bi smo dobili odgovor na ovo pitanje moramo znati mnoge detalje Gde pivo bolje odležava, u flaši ili u

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.