Da li ste se ikad zapitali šta sve sadrži pivo

Ovi sastojci nemaju miris, a u svetu ih  koriste pojedine "kraft" pivare i veliki proizvođači

Kada pročitate ovaj tekst, dobro ćete razmisliti koje pivo ćete ubuduće da pijete. Ono što mi znamo i što sa sigurnušću možemo da tvrdimo jeste da se kraft piva prave isključivo od vode, hmelja, privskog kvasca i slada. A da li ste se ikada zapitali šta još sadrži vaše omiljeno piće.

Naime, velika je šansa da u vašem omiljenom pivu "pliva" još jedan sastojak, koji se proizvodi od ribljeg mehura. Radi se o želatinu "isinglass", koji se pravi od organa ribe. Pomenuti sastojak koristi se još od 19. veka kao agens za filtriranje piva, kako bi vaše omiljeno piće bilo prelepe kristalno zlatne boje koju većina pivopija izuzetno ceni. Ovaj sastojak nema miris, a u svetu ga  koriste pojedine "kraft" pivare i veliki proizvođači.  Sastojak "isinglass" je naveden i u domaćem Pravilniku o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane (Sl. glasnik RS, br. 85/2013 i 101/2013). U ovom poglavlju stoji: "Sastojci koji mogu da izazovu alergije i/ili intolerancije" su riblji želatin ili želatin iz ribljeg mehura (isinglass) koji se koristi za bistrenje piva. Glavni razlog zašto se pokrenula priča o sastojku koji se već godinama koristi u proizvodnji piva jeste zabrinutost vegeterijanaca. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo vegeterijanaca pivopija koji su svojevremeno u Britaniji zahtevali od proizvođača piva da se jasno naglasi kada neki proizvod sadrži ovaj sastojak. Neki proizvođači naglašavaju da taj sastojak ne smeta samo vegeterijancima, već kvari odnosno ublažava aromu piva, zarad njegovog "dobrog izgleda". Zato konzumirajte pivo iz proverenih pivara i obavezno pročitajte šta piše na deklaraciji.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Verovali ili ne

– Zanimljivo je koliko dugo traje običaj Medenog meseca, na koji mladenci idu posle venčanja. Običaj traje već oko 6000

Restoran Kalemegdanska terasa

Kalemegdanska terasa je jedan od retkih beogradskih ugostiteljskih objekata koji od svog nastanka, sada već dalekih tridesetih godina prošlog veka,

Restoran Via del Gusto

Restoran Via del Gusto nalazi se u samom centru Beograda, odnosno u Knez Mihajlovoj ulici. Ovaj interesantan restoran posluje od

birra moretti

BIRRA MORETTI Kako pozicionirati pivski brend

Kompanija Heineken je svoju promociju piva Birra Moretti u Srbiji usmerila na mlade ljude, koji uživaju u vrhunskom i prestižnom ukusu, ali ne previše ekskluzivnom, što ovo pivo čini dostupnim za širi krug konzumenata.

UVOZNA PIVA NIŽE CENE Korektna i jeftina piva

Kada govorimo o pivima nižeg cenovnog ranga valjalo bi napomenuti da je njihov kvalitet usklađen sa cenom, ali i da se u mnogim slučajevima odabirom ovih piva konzumenti prijatno iznenade.

UVOZNA PIVA VIŠE CENE Piva za one dubljeg džepa

Potrošači u Srbije vole da probaju sve što je novo i lako se prilagođavaju na dobar kvalitet, a ukoliko su bolje platežne moći, najčešće biraju piva iz Nemačke, Češke, Francuske, Meksika, Belgije, Irske, Holandije.

BANJALUČKA PIVARA Najprepoznatljiviji brend Banjaluke

Zahvaljujući tradiciji dugoj više od 150 godina i beskompromisnom kvalitetu, koji je utkan u DNK kompanije, Banjalučka pivara odavno je prešla granice regiona i postala najprepoznatljiviji brend iz Banjaluke.

pretplata