Da li ste se ikad zapitali šta sve sadrži pivo

Ovi sastojci nemaju miris, a u svetu ih  koriste pojedine "kraft" pivare i veliki proizvođači

Kada pročitate ovaj tekst, dobro ćete razmisliti koje pivo ćete ubuduće da pijete. Ono što mi znamo i što sa sigurnušću možemo da tvrdimo jeste da se kraft piva prave isključivo od vode, hmelja, privskog kvasca i slada. A da li ste se ikada zapitali šta još sadrži vaše omiljeno piće.

Naime, velika je šansa da u vašem omiljenom pivu "pliva" još jedan sastojak, koji se proizvodi od ribljeg mehura. Radi se o želatinu "isinglass", koji se pravi od organa ribe. Pomenuti sastojak koristi se još od 19. veka kao agens za filtriranje piva, kako bi vaše omiljeno piće bilo prelepe kristalno zlatne boje koju većina pivopija izuzetno ceni. Ovaj sastojak nema miris, a u svetu ga  koriste pojedine "kraft" pivare i veliki proizvođači.  Sastojak "isinglass" je naveden i u domaćem Pravilniku o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane (Sl. glasnik RS, br. 85/2013 i 101/2013). U ovom poglavlju stoji: "Sastojci koji mogu da izazovu alergije i/ili intolerancije" su riblji želatin ili želatin iz ribljeg mehura (isinglass) koji se koristi za bistrenje piva. Glavni razlog zašto se pokrenula priča o sastojku koji se već godinama koristi u proizvodnji piva jeste zabrinutost vegeterijanaca. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo vegeterijanaca pivopija koji su svojevremeno u Britaniji zahtevali od proizvođača piva da se jasno naglasi kada neki proizvod sadrži ovaj sastojak. Neki proizvođači naglašavaju da taj sastojak ne smeta samo vegeterijancima, već kvari odnosno ublažava aromu piva, zarad njegovog "dobrog izgleda". Zato konzumirajte pivo iz proverenih pivara i obavezno pročitajte šta piše na deklaraciji.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivo na Marsu

Iako ljudi još uvek nisu stigli na Mars, jedna pivara ima veoma visoke ciljeve i želju da napravi pivo, koje

Restoran Žal za mladost

Restoran Žal za mladost osnovan je sada već davne 1995. godine u Novom Sadu kao nacionalni restoran, sa željom da

irski gulaš

PIVO U KULINARSTVU – Irski gulaš

U irski gulaš se dodaje crno pivo, najbolje neki staut, ali i suve šljive. Idealan prilog uz ovo jelo je krompir pire ili testenina, a nakon njega je obavezan jedan Guinness, kao kruna odličnog ručka.

Sedeljka u BIP-u

Sredinom septembra, u okviru Beogradske industrije piva, održana je ,,Sedeljka u BIP-u’’ kao u dobra stara vremena. Oko hiljadu najsrećnijih

APATINSKA PIVARA Ozelenjava Beograd

Apatinska pivara pokazala je još jednom svoju društvenu odgovornost i pomogla u ozelenjavanju srpske prestonice   Početkom juna na Novom Beogradu, raskošna stabla kanadskog javora,

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli