Da li ste se ikad zapitali šta sve sadrži pivo

Ovi sastojci nemaju miris, a u svetu ih  koriste pojedine "kraft" pivare i veliki proizvođači

Kada pročitate ovaj tekst, dobro ćete razmisliti koje pivo ćete ubuduće da pijete. Ono što mi znamo i što sa sigurnušću možemo da tvrdimo jeste da se kraft piva prave isključivo od vode, hmelja, privskog kvasca i slada. A da li ste se ikada zapitali šta još sadrži vaše omiljeno piće.

Naime, velika je šansa da u vašem omiljenom pivu "pliva" još jedan sastojak, koji se proizvodi od ribljeg mehura. Radi se o želatinu "isinglass", koji se pravi od organa ribe. Pomenuti sastojak koristi se još od 19. veka kao agens za filtriranje piva, kako bi vaše omiljeno piće bilo prelepe kristalno zlatne boje koju većina pivopija izuzetno ceni. Ovaj sastojak nema miris, a u svetu ga  koriste pojedine "kraft" pivare i veliki proizvođači.  Sastojak "isinglass" je naveden i u domaćem Pravilniku o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane (Sl. glasnik RS, br. 85/2013 i 101/2013). U ovom poglavlju stoji: "Sastojci koji mogu da izazovu alergije i/ili intolerancije" su riblji želatin ili želatin iz ribljeg mehura (isinglass) koji se koristi za bistrenje piva. Glavni razlog zašto se pokrenula priča o sastojku koji se već godinama koristi u proizvodnji piva jeste zabrinutost vegeterijanaca. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo vegeterijanaca pivopija koji su svojevremeno u Britaniji zahtevali od proizvođača piva da se jasno naglasi kada neki proizvod sadrži ovaj sastojak. Neki proizvođači naglašavaju da taj sastojak ne smeta samo vegeterijancima, već kvari odnosno ublažava aromu piva, zarad njegovog "dobrog izgleda". Zato konzumirajte pivo iz proverenih pivara i obavezno pročitajte šta piše na deklaraciji.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Ćiribu Ćiriba

Ako želite dobru, kvalitetnu i svežu domaću hranu restoran Ćiribu Ćiriba je pravo mesto za vas. Uz prelep ambijent, koji

Restoran Reka

Ovaj zanimljivi restoran nalazi se u Zemunu, tačnije na Zemunskom keju. Zbog čega je ovaj restoran interesantan i šta ga

Restoran Nirvana

Restoran Nirvana nalazi se u Subotici, u mirnom delu grada i prepoznatljiv je po letnjoj terasi. Restoran Nirvana otvoren je 1922. godine, a enterijer mu je urađen u klasičnom restoranskom stilu. 

Restoran Potpis

Beogradski restoran Potpis smešten je na Čuburi, u srcu Čuburskog parka. Restoran Potpis je elegantan restoran, uređen u prijatnom stilu, s enterijerom koji naginje modernizmu.