Vreme je za pivo

Hranjiva vrednost, umirujuće dejstvo i osvežavajući ukus, kvalifikuju pivo za najbolje pića tokom vrelih letnjih dana

Po definiciji pivo je napitak od ječma, slabo alkoholno piće koje se dobija alkoholnim vrenjem sladovine iz ječmenog slada, hmelja i vode. Osnovna sirovina od koje se pravi sladovina za proizvodnju je pivski ječam koji se po sastavu i kvalitetu razlikuje od običnog stočnog ječma. Pivo je piće koje ima veliku hranljivu vrednost, a pored toga ima i osvežavajući ukus.

Litar piva u sebi sadrži 12 odsto ekstrakta u osnovnoj sladovini. Takođe sadrži i alkohol, koji se naravno sam po sebi ne smatra hranljivim sastojkom, ali zato sprečava izgaranje ugljenih hidrata i oslobađa kalorije pa samim tim daje energiju organizmu. Ono sadrži vitamine i to B1 i B2, alkohol, ugljene kiseline, belačevine… Ako se uzmu u obzir svi parametri moglo bi se reći da pivo više deluje kao osvežavajuće nego kao alkoholno piće. Pivo ima umirujuće dejstvo i ono se pripisuje sastojku lupulinu koji je sastavni deo hmelja. Aromatične gorke materije hmelja u pivu imaju određeno antiseptičko i antibakterijsko dejstvo. Pivo ima hranljive vrednosti samo ako se konzumira u ograničenim količinama.

Da li znate?

U Bavarskoj se pivo pije i uz doručak.

Četvrtinu svetske proizvodnje piva popiju Kinezi, zatim Amerikanci i Brazilci.

U Holandiji je proizvedeno najjače pivo na svetu i ima 60 odsto alkohola.

Belgija ima paletu od preko hiljadu vrsta piva.

Sad kada ste savladali lekciju i naučili nešto novo o pivu, popijte jedno do dva vaša omiljena piva i uživajte u životu i novim saznanjima. Bilo da uzmete svetlo, tamno, flaširano ili u konzervi, mlako ili hladno nećete se pokajati.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Kalemegdanska terasa

Kalemegdanska terasa je jedan od retkih beogradskih ugostiteljskih objekata koji od svog nastanka, sada već dalekih tridesetih godina prošlog veka,

Irish Pub Red Cow

Irish Pub Red Cow je koncept Irskog paba lociran u samom centru Novog Sada. Iako ovaj koncept nije toliko originalan

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike