Vreme je za pivo

Hranjiva vrednost, umirujuće dejstvo i osvežavajući ukus, kvalifikuju pivo za najbolje pića tokom vrelih letnjih dana

Po definiciji pivo je napitak od ječma, slabo alkoholno piće koje se dobija alkoholnim vrenjem sladovine iz ječmenog slada, hmelja i vode. Osnovna sirovina od koje se pravi sladovina za proizvodnju je pivski ječam koji se po sastavu i kvalitetu razlikuje od običnog stočnog ječma. Pivo je piće koje ima veliku hranljivu vrednost, a pored toga ima i osvežavajući ukus.

Litar piva u sebi sadrži 12 odsto ekstrakta u osnovnoj sladovini. Takođe sadrži i alkohol, koji se naravno sam po sebi ne smatra hranljivim sastojkom, ali zato sprečava izgaranje ugljenih hidrata i oslobađa kalorije pa samim tim daje energiju organizmu. Ono sadrži vitamine i to B1 i B2, alkohol, ugljene kiseline, belačevine… Ako se uzmu u obzir svi parametri moglo bi se reći da pivo više deluje kao osvežavajuće nego kao alkoholno piće. Pivo ima umirujuće dejstvo i ono se pripisuje sastojku lupulinu koji je sastavni deo hmelja. Aromatične gorke materije hmelja u pivu imaju određeno antiseptičko i antibakterijsko dejstvo. Pivo ima hranljive vrednosti samo ako se konzumira u ograničenim količinama.

Da li znate?

U Bavarskoj se pivo pije i uz doručak.

Četvrtinu svetske proizvodnje piva popiju Kinezi, zatim Amerikanci i Brazilci.

U Holandiji je proizvedeno najjače pivo na svetu i ima 60 odsto alkohola.

Belgija ima paletu od preko hiljadu vrsta piva.

Sad kada ste savladali lekciju i naučili nešto novo o pivu, popijte jedno do dva vaša omiljena piva i uživajte u životu i novim saznanjima. Bilo da uzmete svetlo, tamno, flaširano ili u konzervi, mlako ili hladno nećete se pokajati.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Kako prepoznati dobro pivo

Pivski svet šareniji je nego ikada. Nove pivare, paleta pivskih ukusa koja ima sve više nijansi, stilovi i podstilovi, kraft

Saveti – Čuvanje piva

Većina ljudi ima barem jednu flašu piva koja već mesecima stoji u frižideru, bez obzira da li je čuvate za

NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za

Beer Style magazin – br. 23 –

Online izdanje Beer Style magazin br. 23. Pogledajte najnovije trendove, recenzije, savete i predloge za uparivanje hrane i piva.