Sastojci kriju tajnu

Dok ispijate vaše omiljeno pivo, da li ste se zapitali koja je procedura potrebna da biste vi bili zadovoljni konzument

Kao što znate pivo nastaje alkoholnim vrenjem ječmenog slada, hmelja, vode i pivskog kvasca. A ječmeni slad je zapravo i najznačajniji sastojak piva, jer mu daje osnovne ukus, boju, jačinu i gustinu. Naime, ječam se potapa u vodu i tako stoji dok ne proklija. Nakon proklijavanja pretvara se u slad koji sadrži veliku količinu šećera. Zatim se prži i na taj način se stvara boja i ukus slada, a od dužine prženja slada zavisi da li će pivo imati svetlu ili tamnu boju. Drugi važan sastojak piva je hmelj, jer od njega pivo dobija specifičan ukus i miris, a on je i  prirodni konzervans. Poznato je preko 100 različitih vrsta hmelja, a najbolja piva se prave od hmelja „Noble“ i njegova cena je 20 puta veća, nego cena prosečnog hmelja. Pivski kvasac je treći ne manje važan sastojak, a njime se određuje vrsta piva. Kvasac je zapravo odgovoran za stvaranje alkohola u pivu, jer iz piva uzima šećer, a zatim ga pretvara u alkohol i stvara ugljen-dioksid, što daje gaziranost. Pivski kvasac sadrži vitamin B. Poslednji važan sastojak u pivu je voda, koja u pivu služi kao rastvarač. Supstance iz vode utiču na određivanje reakcije tokom vrenja. Voda ima najveći uticaj na miris piva. Danas se često jedan deo ječmenog slada zamenjuje nekim drugim žitaricama, kao što su kukuruz, pšenica, pirinač, a oni se koriste kako bi se dobilo jeftinije pivo.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Zlatno burence

Zlatno burence je beogradski restoran koji na scenu donosi prave ukuse srpske tradicionalne kuhinje. Od roštilja na ćumuru, preko kuvanih

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike