Sastojci kriju tajnu

Dok ispijate vaše omiljeno pivo, da li ste se zapitali koja je procedura potrebna da biste vi bili zadovoljni konzument

Kao što znate pivo nastaje alkoholnim vrenjem ječmenog slada, hmelja, vode i pivskog kvasca. A ječmeni slad je zapravo i najznačajniji sastojak piva, jer mu daje osnovne ukus, boju, jačinu i gustinu. Naime, ječam se potapa u vodu i tako stoji dok ne proklija. Nakon proklijavanja pretvara se u slad koji sadrži veliku količinu šećera. Zatim se prži i na taj način se stvara boja i ukus slada, a od dužine prženja slada zavisi da li će pivo imati svetlu ili tamnu boju. Drugi važan sastojak piva je hmelj, jer od njega pivo dobija specifičan ukus i miris, a on je i  prirodni konzervans. Poznato je preko 100 različitih vrsta hmelja, a najbolja piva se prave od hmelja „Noble“ i njegova cena je 20 puta veća, nego cena prosečnog hmelja. Pivski kvasac je treći ne manje važan sastojak, a njime se određuje vrsta piva. Kvasac je zapravo odgovoran za stvaranje alkohola u pivu, jer iz piva uzima šećer, a zatim ga pretvara u alkohol i stvara ugljen-dioksid, što daje gaziranost. Pivski kvasac sadrži vitamin B. Poslednji važan sastojak u pivu je voda, koja u pivu služi kao rastvarač. Supstance iz vode utiču na određivanje reakcije tokom vrenja. Voda ima najveći uticaj na miris piva. Danas se često jedan deo ječmenog slada zamenjuje nekim drugim žitaricama, kao što su kukuruz, pšenica, pirinač, a oni se koriste kako bi se dobilo jeftinije pivo.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Mali Pariz

Vešto ukomponovan spoj tradicionalnog šarma pariskih bistroa i savremenih tendencija u oblasti ugostiteljstva i gastronomije čine Mali Pariz nezaobilaznim mestom

Želite li da imate gustu kosu

Pivo sadrži pregršt vitamina B, šećera i antioksidanata koji vašoj kosi daju zdravu teksturu Kako vreme prolazi, šamponi i regeneratori

Konoba kod Goce i Renata

Konoba kod Goce i Renata, nalazi se levoj beogradskoj obali Dunava, tik ispod Pančevačkog mosta. Pređite most, pođite pančevačkim putem,

KRAFT PIVO Mrgud pilsner

Kraft pivo Mrgud pilsner zanatsko je pivo, no ukus mu je prepoznatljiv, odnosno onakav kakav prosečni konzument prepoznaje.