Sastojci kriju tajnu

Dok ispijate vaše omiljeno pivo, da li ste se zapitali koja je procedura potrebna da biste vi bili zadovoljni konzument

Kao što znate pivo nastaje alkoholnim vrenjem ječmenog slada, hmelja, vode i pivskog kvasca. A ječmeni slad je zapravo i najznačajniji sastojak piva, jer mu daje osnovne ukus, boju, jačinu i gustinu. Naime, ječam se potapa u vodu i tako stoji dok ne proklija. Nakon proklijavanja pretvara se u slad koji sadrži veliku količinu šećera. Zatim se prži i na taj način se stvara boja i ukus slada, a od dužine prženja slada zavisi da li će pivo imati svetlu ili tamnu boju. Drugi važan sastojak piva je hmelj, jer od njega pivo dobija specifičan ukus i miris, a on je i  prirodni konzervans. Poznato je preko 100 različitih vrsta hmelja, a najbolja piva se prave od hmelja „Noble“ i njegova cena je 20 puta veća, nego cena prosečnog hmelja. Pivski kvasac je treći ne manje važan sastojak, a njime se određuje vrsta piva. Kvasac je zapravo odgovoran za stvaranje alkohola u pivu, jer iz piva uzima šećer, a zatim ga pretvara u alkohol i stvara ugljen-dioksid, što daje gaziranost. Pivski kvasac sadrži vitamin B. Poslednji važan sastojak u pivu je voda, koja u pivu služi kao rastvarač. Supstance iz vode utiču na određivanje reakcije tokom vrenja. Voda ima najveći uticaj na miris piva. Danas se često jedan deo ječmenog slada zamenjuje nekim drugim žitaricama, kao što su kukuruz, pšenica, pirinač, a oni se koriste kako bi se dobilo jeftinije pivo.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Banjalučki ćevap

Odmah nadomak samog centra Novog Sada, u Gajevoj ulici, nalazi se jedan lokal koji je nadaleko poznat po svojim specijalitetima

Restoran Tri Šešira

Restoran Tri Šešira je pravi biser među restoranima Skadarlije, ali i sinonim za beogradsko ugostiteljstvo. Sagrađen je u srcu Skadarske

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.