Da li boja flaše utiče na ukus piva

Postoje razna verovanja da pojedine boje staklenih ambalaža duže zadržavaju kvalitet piva, a da li je to baš tako

Neki ljudi toliko vole pivo da ne mare za boju ambalaže, a u čast tome, smišljeni su i zabavni stihovi: “Pivo, pivo, pivo je za mene, pa makar bilo iz flaše zelene”.  Šalu na stanu, mnogi smatraju da boja flaše utiče na ukus piva, a koliko u tome ima istine procenite sami. Naime, mnogi se slažu da upravo ukus piva zavisi od boje staklene ambalaže. Smatra se da je prvo pivo delo drevnih Egipćana nastalo još pre nekoliko hiljada godina. Ali, tek u 19. veku pivo je počelo komercijalno da se prodaje. Pivare su shvatile da staklena ambalaža duže održava svežinu piva, pa su pakovili pivo u staklene flaše koje su u početku bile providne. Ovakva ambalaža se zadržala kratko vreme, jer se javio problem pošto je pivo dobijalo neprijatan ukus pri malo dužem stajanju na suncu.  Razlog za to bio je što su UV zraci prodirali u piće. Rešenje je pronađeno u zelenim i braon flašama. Tamna boja blokira štetne UV zraka i pruža veću zaštitu, pa je pivo zadržavalo svoj pravi ukus. Možda vas zanima zašto su pivske flaše češće zelene nego braon boje? Razlog tome je što nije bilo dovoljno braon stakla posle II Svetskog rata, pa se uglavnom koristilo staklo zelene boje. Od tada, zelena je ostala tradicionalna boja pivskih flaša, iako se i one braon boje i dalje povremeno viđaju. Danas, pivare mogu da primene UV zaštitni sloj na staklu kako bi sačuvali ukus, ali će upravo zbog tradicije, verovatno zadržati stare flaše u boji.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Testenine i pivo

Postoje neke tipske slike koje čvrsto stoje u svesti ljudi i teško ih je modifikovati ili u potpunosti zameniti.  Kada

Pivnica Gusan

Zdanje, u kojem se nalazi pivnica-restoran Gusan, sazidano je 1830. godine u stilu klasicizma, kao jedna od prve četiri dvospratnice

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja