Naučite da prepoznate dobro pivo

Nekoliko karakteristika odvaja dobro spravljeno pivo od onog kom nije posvećena pažnja u procesu pravljenja piva, a evo i kojih

Ako nikada niste probali dobro pivo, možda nećete primetiti razliku između kvalitetnog i osrednjeg piva. Neke specifične karakteristike razlikuju dobro pivo od ostalih. Svako ko je ikada pravio pivo razume da pravljenje piva nije lak proces. Potrebno je mnogo vremena i truda da se napravi pivo i zato je važno ceniti dobru flašu piva. Ako ne znate kako da prepoznate dobro napravljeno pivo, evo nekih karakteristika dobrog piva:

Aroma
Prema pivskim ekspertima, aroma je prva stvar koju doživljavate pre nego što probate pivo. Možete da identifikujete dobro pivo na osnovu mirisa. Aroma se zasniva na glavnim sastojcima koji se koriste za pripremanje piva. Većina piva se priprema uz upotrebu slada, i trebali bi biti u stanju da uočite slatki miris slada. Pre nego što uzmete pivo, pobrinite se da dobro miriše. Čak i ako niste stručnjak za ocenjivanje piva, uvek je lako prepoznati ugodan miris koji dolazi iz boce piva. Ako je miris piva „čudan“, onda postoji šansa da pivo nije dobrog kvaliteta.

Boja piva

Kada se radi o boji piva, mišljenja su sasvim drugačija, s obzirom na to da postoje svetla piva, kao i tamna piva. Međutim, boja piva treba da bude jasna i dosledna bez obzira da li pijete svetlo ili tamno pivo. Morate se pobrinuti da promatrate boju u jasnoj pozadini, tako da možete biti sigurni da ćete dobiti stvarnu boju piva.

Ukus

Nikada ne možemo dati jedinstven univerzalni ukus, ali je moguće identifikovati kvalitetno pivo na bazi ukusa. Dobro pivo može biti slatko ili gorko zavisno od preferencije. Dobro pivo bi trebalo da bude prepoznatljivo i ne bi trebalo da ostavlja ukus u ustima nakon što ga popijete.

 

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Princip

Od prvog momenta, od prve misli o otvaranju ovakvog koncepta, znalo se da će postojati poseban Princip kojim će se

Magaza Gastro pub

Magaza je restoran nastao sa idejom da hedonizam podigne na viši nivo. Ovaj Gastro pub nalazi se na obali reke

Restoran Sunset

Restoran Sunsetotvoren je pre više od dve decenije u Beogradu. Od skromnih početaka, pa do današnjeg izdanja, prešao je put

Gorak kao hmelj

Pivo vam je gorko!? Za to je kriv hmelj. Piva koja sadrže više hmelja su gorča. Ali hmelj je zaslužan i za citrusni miris ili voćnu aromu.

UVOZNA PIVA NIŽE CENE Korektna i jeftina piva

Kada govorimo o pivima nižeg cenovnog ranga valjalo bi napomenuti da je njihov kvalitet usklađen sa cenom, ali i da se u mnogim slučajevima odabirom ovih piva konzumenti prijatno iznenade.

UVOZNA PIVA VIŠE CENE Piva za one dubljeg džepa

Potrošači u Srbije vole da probaju sve što je novo i lako se prilagođavaju na dobar kvalitet, a ukoliko su bolje platežne moći, najčešće biraju piva iz Nemačke, Češke, Francuske, Meksika, Belgije, Irske, Holandije.

BANJALUČKA PIVARA Najprepoznatljiviji brend Banjaluke

Zahvaljujući tradiciji dugoj više od 150 godina i beskompromisnom kvalitetu, koji je utkan u DNK kompanije, Banjalučka pivara odavno je prešla granice regiona i postala najprepoznatljiviji brend iz Banjaluke.

UVOZNA PIVA Strani brendovi traže svoj deo tržišta

Na srpskom tržištu nalazi se veliki broj uvoznih pivskih brendova, koje u najvećoj meri plasiraju velike pivarske korporacije, koje i dominiraju srpskim tržištem piva, ali i uvozna piva nekoliko manjih uvoznika.

pretplata