KAKO NAPRAVITI KRAFT PIVO Do svog piva u nekoliko koraka

kako napraviti kraft pivo

Veliki broj pivopija se ne jednom zapitao kako napraviti kraft pivo, a evo kako stići do svog piva u nekoliko korak.

Volite da pijete pivo? Međutim pojavio se problem, dosadila su vam industrijska, a ne možete da nađete odgovarajući ukus kada je reč o kraft pivima.

Zašto se jednostavno u tim momentima ne bi prebacili na kuvanje sopstvenog piva.

Sastojci za proizvodnju piva su koncentrat pivskog slada, pivski kvasac i smeđi šećer. Opremu možete nabaviti u radnjama pivarske opreme, a ukoliko nemate novac za to mogu da vam posluže i šerpe, ali pod uslovom da su sterilno čiste.

Ukoliko se budete pridržavali pravila vrlo je verovatno da će vam uspeti lična proizvodnja kraft piva. Potrebna vam je jedna veća prostorija i oprema koja bi trebalo da bude besprekorno čista.

Oprema za kuvanje piva

Prvenstveno vam treba sterilna polietilenska posuda za alkoholno vrenje, potrebno vam je oko dva metra pvc creva širine od 10 milimetara.

Takođe vam treba dvadesetak staklenih pivskih flaša, litarske ili pola litarske zapremine.

Biće vam potreban hidrometar i termometar, kao i sredstvo za sterilizaciju posuda. Kada ste nabavili opremu – sterilišite plastičnu posudu, zatim je isperite hladnom vodom i stavite je na mesto gde će se obavljati vrenje.

Kuvanje piva

Na ringlu se stavi šerpa sa sladovinom i sa određenom količinom vode, a količina zavisi od toga koliko piva želite da dobijete. Voda treba da se zagreje malo iznad 65 stepeni. Kada voda počne da vri ostavi se tako oko sat minuta na 65 stepeni da se sav skrob pretvori u proste šećere. Nakon toga se slad se još dodatno ispira tako što se stavi u drugu šerpu, u koju se doda četiri litra vode, i zagreva se na 78 stepeni. Posle toga se slad vrati u prvi lonac, ali se još doda voda iz drugog lonca.

Idealna temperatura piva

Temperatura prostorije u kojoj se pravi pivo trebalo bi da bude od 18°C do 24°C.

Kada su se stvorili optimalni uslovi, pomešajte slad i kvasac, pa sve to sipajte u posudu. Fermentacija traje oko 10 dana, a da je došlo do nje vidi se po pravljenju prstenasto naslaganih mehurića.

Nakon toga se smesa pretvara u kremastu, smeđu masu, koja vremenom splašnjava. Sve ovo bi trebalo da izgleda kao palačinka na površini posude, a ako je sve u redu skuplja se pena koja se očitava pomoću hidrometra.

Kada je pivo spremno za konzumaciju

Ukoliko je težina mase od 1.000 do 1.006 mernih jedinica, ta ista vrednost bi trebalo da se održava naredna 24 sata. Nakon toga sledi pretakanje piva čistim crevom.

Pretačete samo tečnost iznad guste mase, koja je „legla“ na dno posude.

Gusti talog ostavite u posudi. Nakon ove procedure odmah operite posudu od taloga. Sterilišite flaše i sperite ih vrućom vodom.

Napunite flaše, ali ostavite prazninu od oko 30 mm od grla. U flašu sipajte pola kašičice šećera i sve to ostavite pet dana, da šećer fermentiše.

Nakon ovog postupka, ostavite pivo na hladno i tamno mesto da se „smiri“. Nakon dve nedelje, pivo je spremno za upotrebu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

LEGENDARNI TUT GUT

Tut Gut – poznat i omiljen proizvod nekadašnje Zrenjaninske pivare ostao je u sećanju mnogih koji su obožavali to bezalkoholno osvežavajuće piće.

Šabački letnji festival 2018

Još od 2003. godine Šabački letnji festival se održava na Šabačkoj tvrđavi. Ove godine Šabački letnji festival počinje 03. avgusta

Restoran Šešir moj

Restoran Šešir moj se još naziva i najbolja kafana u Jugoistočnoj Evropi. Ovaj epitet je poneo jer se u ovoj

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli

PREMIUM PIVO Najbolja od najboljih

Prema mišljenju svetskih industrijskih kompanija, glavno obeležje premium piva leži u dodatnoj vrednosti ukusa i arome. Drugim rečima, premium se po kvalitetu razlikuje od uobičajenih