PODELA KRAFT PIVA Velik broj stilova

podela kraft piva

Velik broj stilova i podstilova je odlika kraft piva, a podela kraft piva se može definisati i po ukusu, mirisu, jačini i boji.

Kraft pivo se proizvodi u malim, srednjim i velikim registrovanim zanatskim pivarama, a može da se pravi i kod kuće.

Za pravljenje zanatskog piva koriste se voda, ječam, hmelj i kvasac. Bez obzira na isti sastav, ono se deli na različite stilove i podstilove, a njih određuje boja, količina alkohola, način vrenja, aroma, miris i ukus. Kraft piva se  dele i na svetla, tamna, crna i crvena.

Od bezalkoholnog do visokoalkoholnog piva

Osim toga, dele se i po prisustvu alkohola, pa tako postoje bezalkoholna koja sadrže manje od 0,5 odsto alkohola, zatim lagana koja imaju između 0,5 i 3,5 odsto alkohola, standardna sadrže od 3,5 do 5 odsto alkohola i jaka koja najčešće imaju preko pet odsto alkohola u sebi. Takođe, kraft piva su prepoznatljiva i po načinu vrenja te postoje lageri i ejl piva.

A da li će pivo biti ejl ili lager zavisi od procesa proizvodnje, tipa kvasca i temperature fermentacije.

Ejl piva su piva gornjeg, a legari piva donjeg vrenja.

Najpopularnija kraft piva

Inače, zanatska piva su karakteristična po tome što se uglavnom proizvode ejlovi.

Najpoznatiji stilovi među ejl pivama jesu amerikan pejl ejl (american pale ale – APA), indija pejl ejl (india pale ale – IPA) i porter ili stout.

APA je jedan od najčešćih kraft stilova piva u SAD i ovo pivo karakteriše jači ukus hmelja i aroma citrusa. IPA stil piva se razvio u Engleskoj. Ono je poznato po velikoj količini hmelja i po više alkohola.

Porter je stil piva koji je nastao u 18.veku u Engleskoj, a karakterističan je po boji koja varira od tamne braon do crne i ukusu koji dobija od preprženog slada.

Stout je vrlo sličan porteru.

Proizvodnja kraft piva

Proizvodnja kraft ili zanatskog piva se sastoji iz tri faze – u prvu fazu spada kuvanje prethodno dobijene sladovine.

Nakon toga sledi faza fermentacije, koja traje od dve do tri nedelje i to u uslovima kontrolisane temperature.

Treća faza započinje pretakanjem fermentisanog piva u burad ili flaše. Proces proizvodnje zanatskog piva traje otprilike mesec dana.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

restoran mladost pančevo

Restoran Mladost

Restoran Mladost nalazi se u Pančevu, u ulici Novoseljanski put na broju 2. Restoran Mladost je moderno uređen restoran, svedenog dizajna, s dozom umerene elegancije.

Pivara Premier

U svet kraft pivarstva su ušli prateći svetske trendove, sa željom da tržištu ponude svoju verziju kvalitetnog piva   Pivara

RESTORAN G Pub

Restoran G Pub je poznati novosadski pab, koji važi za mesto okupljanja starijih generacija, ali i rokera i motorista.

BERNARD Pivo iz Češke

Češka pivara Bernard nalazi se u  Humpolecu i u vlasništvu je porodice Bernard, a  poznati su po tradicionalnom i nepasterizovanom pivu.