PODELA KRAFT PIVA Velik broj stilova

podela kraft piva

Velik broj stilova i podstilova je odlika kraft piva, a podela kraft piva se može definisati i po ukusu, mirisu, jačini i boji.

Kraft pivo se proizvodi u malim, srednjim i velikim registrovanim zanatskim pivarama, a može da se pravi i kod kuće.

Za pravljenje zanatskog piva koriste se voda, ječam, hmelj i kvasac. Bez obzira na isti sastav, ono se deli na različite stilove i podstilove, a njih određuje boja, količina alkohola, način vrenja, aroma, miris i ukus. Kraft piva se  dele i na svetla, tamna, crna i crvena.

Od bezalkoholnog do visokoalkoholnog piva

Osim toga, dele se i po prisustvu alkohola, pa tako postoje bezalkoholna koja sadrže manje od 0,5 odsto alkohola, zatim lagana koja imaju između 0,5 i 3,5 odsto alkohola, standardna sadrže od 3,5 do 5 odsto alkohola i jaka koja najčešće imaju preko pet odsto alkohola u sebi. Takođe, kraft piva su prepoznatljiva i po načinu vrenja te postoje lageri i ejl piva.

A da li će pivo biti ejl ili lager zavisi od procesa proizvodnje, tipa kvasca i temperature fermentacije.

Ejl piva su piva gornjeg, a legari piva donjeg vrenja.

Najpopularnija kraft piva

Inače, zanatska piva su karakteristična po tome što se uglavnom proizvode ejlovi.

Najpoznatiji stilovi među ejl pivama jesu amerikan pejl ejl (american pale ale – APA), indija pejl ejl (india pale ale – IPA) i porter ili stout.

APA je jedan od najčešćih kraft stilova piva u SAD i ovo pivo karakteriše jači ukus hmelja i aroma citrusa. IPA stil piva se razvio u Engleskoj. Ono je poznato po velikoj količini hmelja i po više alkohola.

Porter je stil piva koji je nastao u 18.veku u Engleskoj, a karakterističan je po boji koja varira od tamne braon do crne i ukusu koji dobija od preprženog slada.

Stout je vrlo sličan porteru.

Proizvodnja kraft piva

Proizvodnja kraft ili zanatskog piva se sastoji iz tri faze – u prvu fazu spada kuvanje prethodno dobijene sladovine.

Nakon toga sledi faza fermentacije, koja traje od dve do tri nedelje i to u uslovima kontrolisane temperature.

Treća faza započinje pretakanjem fermentisanog piva u burad ili flaše. Proces proizvodnje zanatskog piva traje otprilike mesec dana.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Fontana

Restoran Fontana nalazi se u starom jezgru Novog Sada u ulici Nikole Pašića u blizini istorijskih znamenitosti, pešačke zone i

Pivo povećava samopouzdanje

Britanski istraživači otkrili su da što više piva popijete, tokom jedne večeri, to će vaše samopouzdanje biti veće. Ova činjenica

UVOZNA PIVA NIŽE CENE Korektna i jeftina piva

Kada govorimo o pivima nižeg cenovnog ranga valjalo bi napomenuti da je njihov kvalitet usklađen sa cenom, ali i da se u mnogim slučajevima odabirom ovih piva konzumenti prijatno iznenade.

UVOZNA PIVA VIŠE CENE Piva za one dubljeg džepa

Potrošači u Srbije vole da probaju sve što je novo i lako se prilagođavaju na dobar kvalitet, a ukoliko su bolje platežne moći, najčešće biraju piva iz Nemačke, Češke, Francuske, Meksika, Belgije, Irske, Holandije.

BANJALUČKA PIVARA Najprepoznatljiviji brend Banjaluke

Zahvaljujući tradiciji dugoj više od 150 godina i beskompromisnom kvalitetu, koji je utkan u DNK kompanije, Banjalučka pivara odavno je prešla granice regiona i postala najprepoznatljiviji brend iz Banjaluke.

UVOZNA PIVA Strani brendovi traže svoj deo tržišta

Na srpskom tržištu nalazi se veliki broj uvoznih pivskih brendova, koje u najvećoj meri plasiraju velike pivarske korporacije, koje i dominiraju srpskim tržištem piva, ali i uvozna piva nekoliko manjih uvoznika.

pretplata