PIVO I HRANA – Stout pivo i čokolada

PIVO I HRANA - Stout pivo i čokolada

Da li ste znali da se tamna piva odlično slažu uz čokoladne dezerte

Većina ljudi ne zna, ali suština uparivanja piva i hrane jeste u tome da nijedan ukus ne nadvlada drugi. Zato treba znati i nekoliko važnih koraka pri degustaciji piva da bi se sačuvala harmonija svih ukusa.

Pivo diktira pravila

Uz jednostavna pravila lako možete da postanete pravi majstori. Uvek kada pijete pivo i jedete neku hranu potrebno je da prvo ispijete gutljaj piva, zatim da uzmete zalogaj hrane i onda opet da zalijete s još jednim gutljajem piva.

Tek tada nastaje idealan spoj između različitih ukusa hrane i piva gde se oni međusobno upotpunjuju stvarajući idealnu kombinaciju za sva čula. Ko ne veruje, neka proba!

Pivo i čokolada

Primera radi, ako ste ljubitelj slatkiša, odnosno čokolanih torti i kolača, ali i crne čokolade, najbolje bi bilo da pijete stout piva.

Ovom stilu piva pripadaju gusta i jaka crna piva, koja su poznatija kao stauti (stout eng.). Ovaj stil piva proizvodi se od specijalnih vrsta prženih sladova. Njihovim kombinovanjem u toku procesa proizvodnje dobijaju se arome čokolade.

Često se u ovaj stil dodaje i kakao i vanila. Razlog tome je što tamna piva često imaju gorak ukus. Mešavina vanile i kakaa daje pravu kombinaciju koja može da bude veoma lepo izbalansiran proizvod.

Pivo Stout je jako pivo

Naravno stout piva se ne svrstavaju u poslasticu, već u jaka piva. Stout piva su kompleksna piva, sa povišenim stepen alkohola. Činjenica je da zbog prisustva arome čokolade mogu da bude veoma zanimljiva i ljubiteljima čokolade.

Ukoliko volite čokoladne torte, najbolje bi bilo da popijete stout ili porter pivo.

Kao što smo rekli, prvo uzmite malo torte, pa zalijte pivom, pa opet pojedite malo torte.

U ovom slučaju osetićete božanstvenu aromu čokoladnog ukusa koje pruža pivo.

Iskusni poznavaoci piva, ali i kulinarstva kažu da primera radi sa tortom od lešnika i čokolade najbolje se slaže upravo neki dobar stout.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivara Crow

Ova domaća craft pivara koja se nalazi u Vranovu je pravi dragulji i pokazuje nam šta je sve moguće postići

crow brewery weizenbock

Novitet iz Crow Brewery

Za hladne zimske dane i vesele praznike Crow Brewery je spremila Božićni specijal. Jako zimsko pivo – Weizenbock, najjači tip nemačkog pšeničnog piva.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.