PIVO I HRANA – Stout pivo i čokolada

PIVO I HRANA - Stout pivo i čokolada

Da li ste znali da se tamna piva odlično slažu uz čokoladne dezerte

Većina ljudi ne zna, ali suština uparivanja piva i hrane jeste u tome da nijedan ukus ne nadvlada drugi. Zato treba znati i nekoliko važnih koraka pri degustaciji piva da bi se sačuvala harmonija svih ukusa.

Pivo diktira pravila

Uz jednostavna pravila lako možete da postanete pravi majstori. Uvek kada pijete pivo i jedete neku hranu potrebno je da prvo ispijete gutljaj piva, zatim da uzmete zalogaj hrane i onda opet da zalijete s još jednim gutljajem piva.

Tek tada nastaje idealan spoj između različitih ukusa hrane i piva gde se oni međusobno upotpunjuju stvarajući idealnu kombinaciju za sva čula. Ko ne veruje, neka proba!

Pivo i čokolada

Primera radi, ako ste ljubitelj slatkiša, odnosno čokolanih torti i kolača, ali i crne čokolade, najbolje bi bilo da pijete stout piva.

Ovom stilu piva pripadaju gusta i jaka crna piva, koja su poznatija kao stauti (stout eng.). Ovaj stil piva proizvodi se od specijalnih vrsta prženih sladova. Njihovim kombinovanjem u toku procesa proizvodnje dobijaju se arome čokolade.

Često se u ovaj stil dodaje i kakao i vanila. Razlog tome je što tamna piva često imaju gorak ukus. Mešavina vanile i kakaa daje pravu kombinaciju koja može da bude veoma lepo izbalansiran proizvod.

Pivo Stout je jako pivo

Naravno stout piva se ne svrstavaju u poslasticu, već u jaka piva. Stout piva su kompleksna piva, sa povišenim stepen alkohola. Činjenica je da zbog prisustva arome čokolade mogu da bude veoma zanimljiva i ljubiteljima čokolade.

Ukoliko volite čokoladne torte, najbolje bi bilo da popijete stout ili porter pivo.

Kao što smo rekli, prvo uzmite malo torte, pa zalijte pivom, pa opet pojedite malo torte.

U ovom slučaju osetićete božanstvenu aromu čokoladnog ukusa koje pruža pivo.

Iskusni poznavaoci piva, ali i kulinarstva kažu da primera radi sa tortom od lešnika i čokolade najbolje se slaže upravo neki dobar stout.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Klasika – prasetina i lager

Nezvanični smo prvaci sveta po konzumaciji svinjskog mesa. Zimski period je vreme kada poraste potražnja za svinjskim mesom, uprkos postu.

U SVEMU PRVI

U mnogo čemu su prvi, pa tako i u praktičnosti. Naravno, reč je o Japancima.

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja