PREPORUKA PIVA ZA NOVU GODINU: Stout je pivo za Novu godinu

Stout je pivo za Novu godinu

Ovo je pivo karakterističnog ukusa, finih aroma i neočekivanog mirisa – Moćan i jak, a opet nežan i suptilan

Bilo da ste ljubitelj kvalitetnog piva ili tražite odličan novogodišnji poklon dobrodošlice za drage goste, preporuka je da se počastite starim, dobrim i proverenim stout-om, jer stižu praznici. Ovaj stil nazivaju i kraljem među tamnim i jakim pivima, a sve zahvaljujući irskom Guinnessu. Ipak, svet stout-a ima mnogo veći značaj i širinu, u odnosu na proizvodnju jednog piva iz određene pivare. I mnogi drugi proizvođači imaju odlična stout piva, koja mogu da izmame zadovoljstvo pivopija i zato su idealna za doček Nove godine.

Stout svi vole

Ovaj stil piva pripada grupi prefinjenih alkoholnih pića i zbog toga opravdano nosi titulu piva za praznične prilike. Ono prija podjednako i muškarcima i ženama, ali i starijim tinejdžerima i penzionerima. Zbog svoje tamne otmene rubin boje, stout ima svečani prizvuk i odlično izgleda kada se servira u čaši za vino. Ukus mu je pun, kao i izgled, a u ustima daje elegantnu i prefinjenu notu kafe i čokolade i zato je odličan pratilac mesa, ribe i salata, a savršeno ide i uz sarmu, podvarak, čokoladnu tortu ili mafine s crnom čokoladom.

Stout ​​se na pivskoj sceni pojavio kao neka vrsta jačeg portera, da bi na kraju dobio vlastiti prepoznatljiv stil koji zapravo ima mnogo jaču dubinu zahvaljujući upotrebi specijalnih selekcija prženog ječma.

Guinness pivo je stout

Ukoliko ste ljubitelj pitkog, ali jakog piva, onda je irski stout idealno pivo u novogodišnjoj noći, posebno ako ga proslavljate u intimnoj atmosferi. U ovom slučaju, konzumiranje piva će ići sa lakoćom. Zahvaljujući tamnom sladu, pivo ima blagi ukus čokolade, kafe ili karamele, a brojna istraživanja su dokazala da upravo ova tri ukusa podstiču lučenje hormona sreće. S obzirom na to da je karbonizacija piva vrlo niska, u ustima ćete imati fin i kremast osećaj, te ako preferirate irski stout, preporuka je da tokom novogodišnje večeri popijete Guinness pivo. Ono je savršeno izbalansirano slatko – gorkim ukusom. Posebno zadovoljstvo pričinjava bogata pena, s tim da se odlično slaže uz pečeno crveno meso, butkice i kobasice, ali i salatu od pečene paprika sa belim lukom.

Black Widow iz Crow brewery je stout

Ukoliko u narednoj godini želite promene, konzumirajte nešto malo drugačije. Naša preporuka je da pijete engleski stout, koji ima tamni profil jakog prženog ukusa, a sve zahvaljujući upotrebi pečenog ječmenog slada. Uz ovo pivo ćete se preporoditi, jer ono daje pun osećaj i pri svakom gutljaju sledi iznenađenje zbog naglašene ravnoteže gorčine hmelja i pržene slatke note slada, s tim da u završnici pruža meku slatkoću. I kod engleskog stout-a oseti se čokoladni i ukus kafe, ali u mnogo blažoj formi. Hmelj daje ravnotežu, te konzumenti dok ga ispijaju osete blage žmarce sreće koji im klize niz telo.  Preporučujemo da za ovu priliku popijete Black Widow pivo, iz Pivare Crow, koje pripada Russian Imperial stout stilu piva, odnosno podstilu. Reč je o klasičnom engleskom stilu koji je prvi put napravljen u 18. veku, za ruski dvorac carice Katarine Velike. Ono sadrži čak 9.1 odsto alkohola, izrazito je crne boje i ima aromu čokolade, vanile i kafe, ali i odlično izbalansiranu slatkoću i gorčinu. Idealno se slaže sa mesom, sirevima i čokoladnim desertima.

Black Rider iz pivare Razbeerbriga je stout

Ljubiteljima hard ukusa preporučujemo American Stout koji se najčešće bazira na prženom ječmu, s tim da ne mora uvek da bude jako, jer intenzitet hmelja i sadržaj alkohola često variraju. Kod ovog stilu, odnosno podstila stout-a, bukvalno je sve dozvoljeno, a u zavisnosti od proizvođača, može da sadrži aromu čokolade, kafe, čilija, vanile i voća. Zato ako ste za doček sa dobrim prijateljima prepustite se i uživajte u ispijanju ovog piva, jer je velika verovatnoća da ćete zbog ukusa, doživeti udar groma koji će ispuniti sve vaše receptore. Preporuka je, kada je ovaj podstil stout-a u pitanju, da za novogodišnju prigodu pijete Black Rider stout, iz pivare Razbeerbriga, koji je dostojanstven i odvažan. Dominantna aroma i balansiran miks različitih ukusa kafe, tamne čokolade i prženog slada osnovne su karakteristike ovog robusnog stouta.

Podstilovi stout piva

Ako ste mislili da je tu kraj grešite. Ukoliko vam je do ekstra provoda i uz hard muziku, a pri tome želite i da se malo napijete, a veliki ste ljubitelj piva, preporuka je da tokom svečane večere pijete American Double Stout, koje je nastalo u Americi, a inspiracija pivarima bila su upravo “Imperial“ piva. Jakog je intenziteta, jer sadrži mnoštvo snažnih ukusa i veću količinu alkohola. Reč je o bogatom i kremastom pivu poput ruskog imperijala, s razlikom što je prilikom kuvanja piva dozvoljeno praktično sve. Priprema se od više vrsta sorti hmelja, aromatično je i ono što je najbitnije ima ukus žestoko prženog slada. Kod ovog stila pivari se praktično igraju sa emocijama pivopija, jer ona umeju u isto vreme da budu i robusna, ali i da sadrže rezidualnu slatkoću, puno alkohola i mnoštvo drugih blagih slatkastih ukusa. Američki duble stout često se meša sa ovsom, jer se njegovim dodavanjem dobija elegantno pivo koje ima sličnu strukturu kao i tradicionalni stout, s tim što je izraženija slatkoća i svilenkastije je teksture. U zavisnosti koliko se ovsa stavi može čak da se dobije i orašasti, odnosno hlebni ukus, koji se dugo zadržava u ustima. Preporuka je da popijete Oatmeal Stout kojeg krasi miris kokosa i slatkog ruma, a dok ga pijete prepliće se ukus karamelizovanog kokosa, crne kafe i čokolade. Slobodno ga pijte uz razne vrste mesa i manje začinjene salate.

Žene vole stout

Za dame u Novogodišnjoj noći bi izdvojili da se počaste sa Sweet Stout, Milk Stout, Cream Stout ili Oyster Stout pivima, jer je reč o podstilovima stout-a koji imaju širok spektar slatkoće. Naime slad je u odličnom balansu sa gorčinom hmelja i finim aromama preprženog ječma.

Preporuka je da dame tokom večeri piju i Ice cream stout, koji ima kremastu i nežnu aromu, sa dodatkom madagaskarskih štapiča vanile i mlečnog šećera.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1