PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima

Kako dolaze sve hladniji dani, tako i pivopije neretko traže nešto “teža” i “jača” piva. Osim jakog piva, naravno prija i jača hrana. Kada je reč o jačim pivima obično su ona gornjeg vrenja, tamnije boje, punijeg okusa i gušćeg tela. Ona takođe imaju i veću količinu alkohola za razliku od njihovih letnjih “drugara”, poput lagera i pilsnera i laganih ejlova.

Pivo za lučke radnike

Najpoznatiji stil među „zimskim“ pivima je porter, koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima. Porter je najčešće pivo crne boje, a dozvoljena je i rubin crvena ili smeđa boja.

Pivo s notama čokolade

Za razliku od portera, stil stout, koji takođe pripada grupi grupi tamnih piva, nešto je tamniji i gušći, kremastije strukture i intenzivnijeg ukusa u kojem preovladavaju note kafe i čokolade. Ukoliko ste ljubitelj jakog, tamnog piva, a uz to ste i gurman preporuka je da u ovim zimskim danima zagrejete dušu i telo. To ćete najlakše postići da kombinacijom gulašem od junećeg mesa I tamnog piva. Uz ovaj gulaš, koji se kuva u tamnom pivu, kao prilog možete da poslužite krompir, testeninu ili pirinač.

Pivo za gurmane

Ako vam se ukaže prilika, umesto junetine, možete da koristite i divljač. Lovački gulaš je priča za sebe, oni zbog mesa dobijaju specijalnu, slatkatu aromu i zato će van nakon pikantne klope, svakako dobro leći neki dobar porter ili stout.

Pivo uz slatkiše, ali i sir

Nakon fine porcije gulaša, možete da se zasladite čokoladnom tortom koja se takođe  savršeno slaže sa „zimskim“ pivima.

Ukoliko baš i ne volite slatko, uvek je dobrodošao tvrd sir, a preporuka je probate Kantal sir. Sjajan je kao završnica obroka, ali se isto tako može grickati čitavog dana uz ukusno porter pivo.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Durmitor

Restoran nacionalne kuhinje Durmitor izgrađen je 1993. godine, u centru poslovnog sveta na Novom Beogradu i vremenom je dobio autentičan

kako odabrati pravo pivo

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.

UVOZNA PIVA NIŽE CENE Korektna i jeftina piva

Kada govorimo o pivima nižeg cenovnog ranga valjalo bi napomenuti da je njihov kvalitet usklađen sa cenom, ali i da se u mnogim slučajevima odabirom ovih piva konzumenti prijatno iznenade.

UVOZNA PIVA VIŠE CENE Piva za one dubljeg džepa

Potrošači u Srbije vole da probaju sve što je novo i lako se prilagođavaju na dobar kvalitet, a ukoliko su bolje platežne moći, najčešće biraju piva iz Nemačke, Češke, Francuske, Meksika, Belgije, Irske, Holandije.

BANJALUČKA PIVARA Najprepoznatljiviji brend Banjaluke

Zahvaljujući tradiciji dugoj više od 150 godina i beskompromisnom kvalitetu, koji je utkan u DNK kompanije, Banjalučka pivara odavno je prešla granice regiona i postala najprepoznatljiviji brend iz Banjaluke.

pretplata