PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima

Kako dolaze sve hladniji dani, tako i pivopije neretko traže nešto “teža” i “jača” piva. Osim jakog piva, naravno prija i jača hrana. Kada je reč o jačim pivima obično su ona gornjeg vrenja, tamnije boje, punijeg okusa i gušćeg tela. Ona takođe imaju i veću količinu alkohola za razliku od njihovih letnjih “drugara”, poput lagera i pilsnera i laganih ejlova.

Pivo za lučke radnike

Najpoznatiji stil među „zimskim“ pivima je porter, koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima. Porter je najčešće pivo crne boje, a dozvoljena je i rubin crvena ili smeđa boja.

Pivo s notama čokolade

Za razliku od portera, stil stout, koji takođe pripada grupi grupi tamnih piva, nešto je tamniji i gušći, kremastije strukture i intenzivnijeg ukusa u kojem preovladavaju note kafe i čokolade. Ukoliko ste ljubitelj jakog, tamnog piva, a uz to ste i gurman preporuka je da u ovim zimskim danima zagrejete dušu i telo. To ćete najlakše postići da kombinacijom gulašem od junećeg mesa I tamnog piva. Uz ovaj gulaš, koji se kuva u tamnom pivu, kao prilog možete da poslužite krompir, testeninu ili pirinač.

Pivo za gurmane

Ako vam se ukaže prilika, umesto junetine, možete da koristite i divljač. Lovački gulaš je priča za sebe, oni zbog mesa dobijaju specijalnu, slatkatu aromu i zato će van nakon pikantne klope, svakako dobro leći neki dobar porter ili stout.

Pivo uz slatkiše, ali i sir

Nakon fine porcije gulaša, možete da se zasladite čokoladnom tortom koja se takođe  savršeno slaže sa „zimskim“ pivima.

Ukoliko baš i ne volite slatko, uvek je dobrodošao tvrd sir, a preporuka je probate Kantal sir. Sjajan je kao završnica obroka, ali se isto tako može grickati čitavog dana uz ukusno porter pivo.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Lager piva uzvraćaju udarac

Povratak najpopularnijeg pivskog stila na srpsku scenu Svet piva nikada nije bio raznovrsniji, dinamičniji, ali u isto vreme i sve

Restoran Ambar

Ambar je prvi moderni, internacionalni lanac restorana Balkanske kuhinje. Na tri lokacije, u Beogradu, Vašingtonu i Klarendonu, Ambar kombinuje tradiciju

Pivo čuva kosti

Pored svih svojih dobrih atributa poput toga da nas čini kreativnijim, čuva zdravlje bubrega i kardiovaskularnog sistema, konzumiranjem piva u

Krigla

Krigla, Beer Mug, Seidel ili sa zaklopcem Steinn najpoznatija je posuda tj. čaša za ispijanje piva.

Kako prepoznati dobro pivo

Pivski svet šareniji je nego ikada. Nove pivare, paleta pivskih ukusa koja ima sve više nijansi, stilovi i podstilovi, kraft

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora