PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima

Kako dolaze sve hladniji dani, tako i pivopije neretko traže nešto “teža” i “jača” piva. Osim jakog piva, naravno prija i jača hrana. Kada je reč o jačim pivima obično su ona gornjeg vrenja, tamnije boje, punijeg okusa i gušćeg tela. Ona takođe imaju i veću količinu alkohola za razliku od njihovih letnjih “drugara”, poput lagera i pilsnera i laganih ejlova.

Pivo za lučke radnike

Najpoznatiji stil među „zimskim“ pivima je porter, koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima. Porter je najčešće pivo crne boje, a dozvoljena je i rubin crvena ili smeđa boja.

Pivo s notama čokolade

Za razliku od portera, stil stout, koji takođe pripada grupi grupi tamnih piva, nešto je tamniji i gušći, kremastije strukture i intenzivnijeg ukusa u kojem preovladavaju note kafe i čokolade. Ukoliko ste ljubitelj jakog, tamnog piva, a uz to ste i gurman preporuka je da u ovim zimskim danima zagrejete dušu i telo. To ćete najlakše postići da kombinacijom gulašem od junećeg mesa I tamnog piva. Uz ovaj gulaš, koji se kuva u tamnom pivu, kao prilog možete da poslužite krompir, testeninu ili pirinač.

Pivo za gurmane

Ako vam se ukaže prilika, umesto junetine, možete da koristite i divljač. Lovački gulaš je priča za sebe, oni zbog mesa dobijaju specijalnu, slatkatu aromu i zato će van nakon pikantne klope, svakako dobro leći neki dobar porter ili stout.

Pivo uz slatkiše, ali i sir

Nakon fine porcije gulaša, možete da se zasladite čokoladnom tortom koja se takođe  savršeno slaže sa „zimskim“ pivima.

Ukoliko baš i ne volite slatko, uvek je dobrodošao tvrd sir, a preporuka je probate Kantal sir. Sjajan je kao završnica obroka, ali se isto tako može grickati čitavog dana uz ukusno porter pivo.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Trattoria Pepe

Restoran-trattoria Pepe (biber) smešten je u samom srcu Beograda, u Ulici gospodar Jovanova 33, gde se u prijatnom i opuštenom

Ales

Ales – svetla jaka piva

Fermentisana sa najboljim kvascima na podrumskoj temperaturi, ales su punija odnosno jača piva. Mogu imati prijatan dodatak voća ili začina.

Restoran Bela Reka

Nekad se znalo za svako jelo – dobar recept, sveži lokalni sastojci, spremljeni s mnogo ljubavi. U nacionalnom restoranu Bela

KRAFT PIVO Mrgud pilsner

Kraft pivo Mrgud pilsner zanatsko je pivo, no ukus mu je prepoznatljiv, odnosno onakav kakav prosečni konzument prepoznaje.