JELEN PIVO – SINONIM PIVARSKE TRADICIJE U SRBIJI

Jelen pivo je oduvek bilo stožer bogatog pivarskog iskustva u Srbiji i važan deo društvenog života zajednice. Jelen pivo je jednostavno simbol tradicije, prijateljstva i zajedništva koje se neprekidno učvršćuje već više od 260 godina.

Kao sinonim pivarske tradicije u Srbiji, Jelen je jedan od najprepoznatljivijih brendova na ovim prostorima i vodeći brend Apatinske pivare čiji kredibilitet počiva na više od 260 godina iskustva pravljenja piva.
Jelen pivo je svetlo pivo koje poseduje prepoznatljivu aromu praćenu prijatnom gorčinom, što mu daje jedinstven, osvežavajući ukus. Njegova pena lagano ispušta prepoznatljivo blagu aromu hmelja dok je pun ukus podržan suptilnom notom prijatne gorčine i blagom gaziranošću.

Tri vrste hmelja u Jelen pivu

Prepoznatljiva i kompleksna gorčina potiče od tri vrste hmelja koje se koriste u Jelen pivu. Na prvom mestu je gorki hmelj, jedna od nekoliko tipičnih nemačkih sorti koje čine dobar osnov za kreiranje gorčine piva. Taj hmelj daje postojanu i primetnu harmoničnu gorčinu i veoma dobro se kombinuje sa ostalim tonovima arome koje dolaze iz dva tipa aromatskih hmeljeva, koji zaokružuju i upotpunjuju hmeljni profil Jelen piva. Svaki na svoj način doprinosi strukturi gorčine, s obzirom na različite karakteristike, kako međusobno, tako i u odnosu na gorki hmelj. Iskusni ljubitelji Jelen piva znaju da je ga je idealno služiti na temperaturi od 3 do 5 C° kako bi zadržalo pun ukus, kao kad je izašlo iz pivare. Praćenje svetskih trendova i standarda, kao i kontinuirane investicije dovele su do vrhunskog kvaliteta proizvoda koji se vekovima unapređuje.

Apatinska pivara i Jelen pivo

Apatinska pivara je jedan od vodećih proizvođača piva u Srbiji, sa pivarskom tradicijom dugom više od dva i po veka. Osnovana je 1756. godine kao „Carska pivara“ u Apatinu, a od 2012. godine je članica Proizvođači iz Holandije, Škotske, Nemačke, prosto se utrkuju ko će napraviti najjače pivo na Molson Coors Brewing Company kompanije koja je treći najveći proizvođač piva na svetu.

Kako sam kumovao Jelen pivu

(odlomak iz knjige Daneta Ćosića “Apatinska pivara – priče jednog direktora”)

Tokom mojih čestih putovanja u tadašnju Zapadnu Nemačku, posetio sam jednu pivaru u Dortmundu. Ona je proizvodila pivo koje je ime dobilo po divljači koja je preovlađivala u šumama u okolini tog grada, nešto što je ličilo na našeg jelena, odnosno srndaća. U razgovoru sa rukovodstvom te pivare, tehnički direktor Teofil Višnjar i ja smo pitali zašto su se odlučili baš za takav naziv. “To da pivo dobije ime neke plemenite životinje je kod nas uobičajeno” odgovorili su nam ljubazni domaćini.

Odmah po povratku iz Nemačke, otišao sam kod komercijalnog direktora Duška Narančića i predložio mu da naše pivo nazovemo po jelenu, pošto je okolina Apatina poznata baš po toj plemenitoj divljači. Ideja je prihvaćena i mislim da je prvi put etiketa Jelen piva napravljena 1967. godine, a masovna primena je počela 1968. godine.

Do tada smo imali etiketu sa nazivom “Svetlo pivo” i ona je nastala neposredno posle II svetskog rada, dakle od 1946. godine. Uglavnom, od prvog dana, novo ime, odnosno etiketa Jelen piva, prosto se srasla sa vrhunskim kvalitetom našeg piva i postala zaštitni znak pivare. Godinama su me poslovni partneri i prijatelji pitali kako je naše pivo dobilo ime, a ja sam im, sa ponosom odgovarao da sam mu bio kum.

Dane Ćosić, direktor Apatinske pivare od 1952. do 1982. godine

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

New Reset

Restoran New Reset u Gospodar Jovanovoj 42, na Dorćolu, u centru beogradske metropole, smešten je u ambijentu kuće iz 1923.

Namibija zemlja piva

Pogled na listu zemalja sa najviše popijenog piva po glavi stanovnika već godinama pruža istu sliku: Česi neprikosnoveno drže prvo

BRUT IPA: Penušavo pivo

BRUT IPA: Penušavo pivo

Ukoliko niste ljubitelj šampanjaca ili penušavih vina i obožavate isključivo pivo, trebalo bi da znate da postoji stil koji daje svečarski prizvuk.

pivo uz doručak

DORUČAK Smela kombinacija

Doručak je glavni obrok i on nam obezbeđuje snagu za predstojeći dan. Predlažemo vam da za doručak probate smele kombinacije, koje baš nisu uobičajene kod nas.

NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za

Beer Style magazin – br. 23 –

Online izdanje Beer Style magazin br. 23. Pogledajte najnovije trendove, recenzije, savete i predloge za uparivanje hrane i piva.