Krigla, Pinta, Tulip ili Teku – bitno da je čaša puna

Za svakog ljubitelja piva važno je da čaša u kojoj je omiljeno piće sačuva temperaturu piva, pojača aromu, održi penu, podstakne gaziranost, kao i da ima lep oblik

Za sve čaše, pa i one za vodu, sok ili vino jedno je zajedničko – prave se od stakla.

Bitan detalj, na koji potrošači često ne obraćaju pažnju, je kvalitet stakla.

Luminarc, kao vodeći svetski proizvođač posuđa od stakla uz praćenje dizajnerskih trendova posebnu pažnju posvećuje kvalitetu stakla. Staklo koje se koristi u proizvodnji ne sadrži tragove olova i kadmijuma.

Za proizvodnju Luminarc koristi specijalne vrste stakla u više oblika (opal i zenix) koji garantuje potrošačima tri puta veću otpornost na mehanička oštećenja i sigurnost pri izlaganju različitim temperaturama u poređenju sa drugim posuđem.

Što se dizajna tiče Luminarc ima bogatu ponudu čaša za pivo.

Pivske čaše možemo svrstati u desetak osnovnih oblika

Tulip, Snifer i čaša u obliku pehara imaju jednu zajedničku karakteristiku tj. detalj – nožicu i stopu.

Snifer čaša najviše podseća na čašu za konjak. Namenjena je za piva koja imaju jaču aromu.

Tulip čaša ima nešto dužu nožicu i veća je od Snifer čaše. Ova čaša se može koristiti za ispijanje skoro svih piva. Napravljena je tako da zadrži arome piva u čaši.

Čaša u obliku pehara pogoduje pravljenju mehurića i zadržavanju pene debljine i do 2 cm. Najčešće se koristi za ispijanje belgijskih piva. U svakom slučaju je namenjena za one koji znaju da uživaju u pivu.

Pinta – čaša za pivo bez dileme

Ako imate dilemu u koju čašu treba da sipate određeno pivo, sigurica je Pinta. Čaša koja je dobila naziv po engleskoj meri za zapreminu. Pinta je klasični oblik čaše zapremine od 473 ml do 590 ml.

Ovo je univerzalna i vrlo ekonomična čaša za pivo.

Vrlo slična ovoj čaši je i takozvana Šejker čaša, koja se takođe može koristiti za posluživanje skoro svih vrsta piva. Razlika je u tome što Šejker čaša ima potpuno ravne ivice.

Šampion elegancije u svetu pivskih čaša je visoka čaša za pivo, koja je pri dnu malo uža, a pri vrhu šira. Ova staklena lepotica pogoduje ispijanju pšeničnih piva zbog naglašavanja pivskih aroma. Visoka čaša zahteva sporo sipanje piva na samom početku i dopušta brzu, direktnu završnicu i stvaranje čvrste pene.

Pilsner čaša, kao što joj i samo ime kaže, namenjena je za služenje pilsner i svetlih lager piva. Najčešće se može naći u varijante 250 ml i 330 ml, a oblikoj je takav da najbolje čuva gaziranost piva.

Ravna visoka čaša poznata pod nazivom Stange, što na nemačkom znači štap se koristi kada je potrebno istaći nijanse hmelja i slada. Najviše se koristi u Nemačkoj.

Kraft pivo se najčešće služe u Teku čaši. Ova čaša najviše podseća na vinsku čašu, sa dužom nožicom i stopicom.

Gde pronaći kvalitne čaše za pivo?

Za kvalitetne i lepe čaše ne morate ići, kao nekad, u inostranstvo.

Luminarc čaše za pivo, kao i kvalitetno kuhinjsko i stono posuđe, možete naći i kod nas.

Beogradski EuroStore je robna grupa koja obuhvata posuđa i robu široke potrošnje, izuzetnih brendova u koje spada i Luminarc.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1