PROBALI SMO BRAGGOT IZ PIVARE DILEMMA: Ozbiljno kreirano kraft pivo

braggot pivo dilemma pivara

Braggot je tipičan ejl u kom dominira aroma prirodnog šumskog meda, koji oživljava ukus stare Skandinavije

Kraft pivo Braggot spravljeno je u zanatskoj pivari Dilemma, koja se nalazi u Pančevu.

U ovoj kraft pivari stvaranje piva kao najprirodnijeg proizvoda fermentacije sladovanih žitarica je imperativ.

Oni se strogo pridržavaju srednjovekovnog Zakona o čistoći piva.

Slično kraft pivo pili i Vikinzi

Zato i ne treba da čudi što je pivo Braggot pobralo simpatije iskusnih pivopija, jer je reč je o starom skandinavskom stilu koje sadrži 30 odsto medovine odnosno čistog meda i spravlja se u kombinaciji sa sladovnim žitaricama.

Braggot je tipičan ejl u kom dominira aroma prirodnog šumskog meda koji oživljava ukus stare Skandinavije. Akcenat na hmelju u ovom slučaju izostaje kako zapravo originalni stil ovog piva i predviđa.

Braggot pivo od šumskog meda je veoma kompleksno, sa aromama koje dominiraju već na samom mirisu, ukusima koji vam pune čula i aftertejstom koji dugo ostaje u ustima. Ukratko ovo je vrlo pitko pivo, interesantnih aroma, koje sadrži čak 7 odsto alkohola, te kada ga pijete povedite računa o broju popijenih čaša.

Kraft pivo sa dodatim medom

Inače, ova vrsta piva nema baš izraziti ukus meda, jer u pivu ostaju pojedini sastojci koji se nalaze u medu. Jačina ukusa meda u pivima uglavnom će zavisiti od procesa vrenja kada se i dodaje med, kao i vrste piva odnosno količine i vrste meda koji se koristi.

Kako bi se očuvala aroma meda, pivari prvo obrađuju med na niskim temperaturama i dodaju ga na kraju vrenja.

Med može da u znatnoj meri da smanji gorčinu piva ili da ublaži ukus nekih sastojaka, kao na primer hmelja.

Pivo spravljeno sa medom je svetlije i oštrije od ostalih vrsta piva, a med mu daje boju, aromu, gustinu i punoću.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

PIVO: Jeftina VS Skupa piva

Na policama prodavnica i ugostiteljskih objekata nalazi se velik broj različitih vrsta piva, počev od onih jeftinih, pa do onih

Restoran Balkan ekspres

Na samoj obali Dunava, podno Petrovaradinske tvrđave, nalazi se restoran Balkan ekspres. Ovaj restoran postoji već više od 20 godina,

Brzi pivski kokteli

Beerita Ako ubacite ovu mešavinu u blender sigurno ćete biti primećeni na sledećoj zabavi. Sipajte u blender četiri flaše ili

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju