PROBALI SMO BRAGGOT IZ PIVARE DILEMMA: Ozbiljno kreirano kraft pivo

braggot pivo dilemma pivara

Braggot je tipičan ejl u kom dominira aroma prirodnog šumskog meda, koji oživljava ukus stare Skandinavije

Kraft pivo Braggot spravljeno je u zanatskoj pivari Dilemma, koja se nalazi u Pančevu.

U ovoj kraft pivari stvaranje piva kao najprirodnijeg proizvoda fermentacije sladovanih žitarica je imperativ.

Oni se strogo pridržavaju srednjovekovnog Zakona o čistoći piva.

Slično kraft pivo pili i Vikinzi

Zato i ne treba da čudi što je pivo Braggot pobralo simpatije iskusnih pivopija, jer je reč je o starom skandinavskom stilu koje sadrži 30 odsto medovine odnosno čistog meda i spravlja se u kombinaciji sa sladovnim žitaricama.

Braggot je tipičan ejl u kom dominira aroma prirodnog šumskog meda koji oživljava ukus stare Skandinavije. Akcenat na hmelju u ovom slučaju izostaje kako zapravo originalni stil ovog piva i predviđa.

Braggot pivo od šumskog meda je veoma kompleksno, sa aromama koje dominiraju već na samom mirisu, ukusima koji vam pune čula i aftertejstom koji dugo ostaje u ustima. Ukratko ovo je vrlo pitko pivo, interesantnih aroma, koje sadrži čak 7 odsto alkohola, te kada ga pijete povedite računa o broju popijenih čaša.

Kraft pivo sa dodatim medom

Inače, ova vrsta piva nema baš izraziti ukus meda, jer u pivu ostaju pojedini sastojci koji se nalaze u medu. Jačina ukusa meda u pivima uglavnom će zavisiti od procesa vrenja kada se i dodaje med, kao i vrste piva odnosno količine i vrste meda koji se koristi.

Kako bi se očuvala aroma meda, pivari prvo obrađuju med na niskim temperaturama i dodaju ga na kraju vrenja.

Med može da u znatnoj meri da smanji gorčinu piva ili da ublaži ukus nekih sastojaka, kao na primer hmelja.

Pivo spravljeno sa medom je svetlije i oštrije od ostalih vrsta piva, a med mu daje boju, aromu, gustinu i punoću.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1