Pumpkin ale: Banatski delikates iz pivare Beer Kings

Pumpkin ale: Banatski delikates iz pivare Beer Kings

Ovo pivo se obično pravi u jesen kada ima bundeva u izobilju, a u Srbiji ga proizvodi ekipa iz pivare Beer Kings

Trend zanatskog pivarstva uveliko je zahvatio našu zemlju, sa tendencijom dalje rasta, pa je tako i Banat dobio svoje kraft pivo. Dvojica Kikinđana svoj hobi su pretočili u kreativnu radionicu, te su prošle godine otvorili prvu kikindsku zanatsku pivaru Beer Kings.

U njihovoj kuhinji trenutno se krčkaju dve vrste kraft piva, a kako navode pravi posao i borba za mesto na tržištu tek ih očekuje.

Ipak, već su postali poznati, jer oni prave i sezonsko pivo od ludaje  – Pumpkin ale, koje se isključivo može pronaći na manifestaciji Dani ludaje, koja se tradicionalno održava u Kikindi.

Pumpkin ale

Pumpkin ale naziv je piva, koje bismo na prvu loptu povezali s Amerikom, pa i Britanijom, ali kako običaji vezani za bundeve sve više prodiru i u Evrope, nastalo je i banatsko bundevino piva. Ovo pivo se obično pravi u jesen kada ima bundeva u izobilju. Reč je o tamnom, mutnom, nefiltriranom i nepasterizovanom ejl pivu sa dodatkom bundeve i začina. Veoma je pitko i ukusno, a u njemu dominira upravo ukus bundeve i zato ono rasplamsava sva čula.

Ovo sezonsko pivo priprema se na specifičan način, jer se bundeva prvo ispeče u rerni, a tek nakon toga dodaje se receptu za redovno svetlo ejl pivo. Sudeći prema reakcijama, i ovo banatsko pivo od bundeve svakako je pobralo sve simpatije kod povopija.

Pumpkin ale se pravi duže od tri veka

Pivo od bundeve vrlo je popularno je u Americi, a sve su prilike da je i kod domaćih pivopija sve popularnije.

Dobri poznavaoci piva kažu da je bundevino pivo poteklo od engleskih kolonista u Americi iz 18. veka. Najstariji poznati recept je objavljen 1771. godine, a prvo komercijalno pivo sa bundevom je skuvano u pivari Bufalo Bil u Kaliforniji osamdesetih godina prošlog veka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1