PIVO IZ VALJEVSKOG KRAJA – Valjevska pivara

valjevska pivara valjevsko pivo

Valjevska pivara proizvodi Valjevsko pivo, Eichinger pivo i od nedavno Jagodinsko pivo.

Valjevska pivara je jedina industrijska pivara u Srbiji, koja je u vlasništvu domaćeg kapitala.

 Kristalne rečice, prozirni prelepi izvori, brzaci i vodopadi, misteriozne pećine i kanjoni od kojih zastaje dah, te miris lekovitog bilja opisuju valjevski kraj, u kojem se nalazi jedna od najpoznatijih srpskih kompanija – Valjevska pivara.

Smeštena je ispod brda Vidrak, neposredno pored ušća Jablanice i Obnice u Kolubaru i izolovana je od gradske buke i izvora zagađenja.

Pivo i Dimitrije Mitrović

Davne 1860. godine osnovao ju je valjevski trgovac Dimitrije Mitrović, ali kao zanatsku radionicu za proizvodnju drvenih bačvi i ručnog rada. Međutim, pivara uspeva da se proširi i razvije zahvaljujući ulozima drugih trgovaca, te stalni rast i prihodi tadašnje pivare omogućili su da od 1891. godine preraste u akcionarsko društvo. Industrijskom revolucijom i uvođenjem parne mašine, od 1910. godine, nastupa renesansa ove delatnosti i Valjevska pivara počinje s industrijskom proizvodnjom piva.

Sve do Drugog svetskog rata posluje pod kapom akcionarskog društva, a nakon ratnog perioda postaje državna, a kasnije i društvena svojina. Od tada do danas pivara je menjala nazive i vlasničku strukturu. Naravno imala je lepe i manje lepe periode poslovanja, s tim da danas na godišnjem novou proizvodi 100 hiljada hektolitara piva.

Razvojni put Valjevske pivare bio je pun uspona i padova i zato je ova kompanija jedna su od retkih u državi koja je opstala na srpskom tržištu i koja se sada nalazi u rukama domaćeg kapitala. Naime, od 2019. godine kompanija Brauerei Group iz Beograda postala je vlasnik Valjevske pivare. Tada su se domaći preduzetnici udružili i kupili Valjevsku pivaru.

Pivo s nasmejanim „Brkom“

Pre izvesnog vremena Valjevska pivara je kupila i brend Jagodinsko pivo. Ovim potezom oni su osigurali opstanak čuvenog pivskog brenda. Valja istaći da je gašenjem Jagodinske pivare, čuveni „Brka“ nestao sa srpskog tržišta. Prve flaše Jagodinskog piva izašle su iz Valjevske pivare u avgustu 2019. Godine. Obnavljenjem proizvodnje Jagodinskog piva, te proizvodnjom i plasmanom na tržište svojih redovnih brendova, Valjevska pivara pokazuje da je zrela mnogo veću pokrivenost tržišta.

Firmi kojoj je pretilo zatvaranje potpuno se oporavila i modernizovala je svoju proizvodnju. Sada pored Valjevskog i Eichinger piva u svom proizvodnom programu imaju i čuvenog „Brku“, koji se smeši sa etikete. Inače, Jagodinsko pivo se svojim kvalitetom, pored domaćeg probilo i na svetsko tržište.

Pivo u službi pivopija

Inače, interesantan je i podatak da su Jagodinsko i Valjevsko, zapravo  lokalpartiotska piva. Ovo govori činjenica da sve i jedan pivopija iz tog kraja isključivo kupuje i konzumira neki od brendova Valjevske pivare. Turisti koji posećuju zapadnu Srbiju, takođe su prijatno iznenađeni ukusom koje pružaju ovi industrijski svetli lageri.

Omiljeni “Jagodinac” koje je oživeo zahvaljujući pogonu Valjevske pivare proizvodi se po originalnoj recepturi koja datira od 1852. godine. Čistog je i bogatog ukusa, pitko i osvežavajuće. Zato ne treba da čudi što je jedno od omiljenijih među  ljubiteljima ovog zlatnog napitka.

Tajna pitkosti i arome njihovog piva leži u vodi. Piva iz Valjevske pivare se proizvode od kvalitetne izvorske vode i najboljih sirovina, a po recepturi starih pivarskih majstora. Voda za proizvodnju piva stiže direktnim internim cevovodom sa Pakaljskog vrela. Pakaljsko vrelo je udaljeno devet kilometara od pivare, a nalazi se ispod planine Jablanik. Reč je o izvorskoj vodi izuzetnog kvaliteta.

Ova voda je proglašena za jednu od najboljih u Srbiji.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

KRAFT PIVO: Zamena za probiotike

Nova istraživanja ukazuju da određena kraft piva poseduju probiotičke bakterije koje pomažu pri održavanju zdravog digestivnog sistema.

Restoran Kolarac

Restoran Kolarac otvoren je na Pozorišnom trgu u Beogradu 1870. godine. Tokom bombardovanja prestonice 1941. godine srušen je i restoran

Alkohol je droga

Dostupnost alkohola je toliko uobičajena pojava da većina ljudi ne shvata da je alkohol isto što i ostale opojne droge,

Kafemat

Kafemat je zanimljiv koncept restorana i bara koji se nalazi nadomak novosadskog Spensa. Gastronomska magija koju pruža ovaj restoran, uvek

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike