PIVSKI KVASAC Sirovine utiču na ukus piva

Valjevska pivara kvasac

Pivski kvasac je veoma važan za ukus piva i zato svaka značajnija pivara ima svoj posebno selekcionisani kvasac

Lager pivo najbolje gasi žeđ, krepi i osvežava, a poslednjih godina sve je popularnije i među mlađim konzumentima. To ne treba da čudi, jer se u Srbiiji već decenijama ono najviše i ispija, Naime, lager ima nemačko poreklo i u prevodu znači čuvati, skladištiti ili odležavati.  Njegov specičan i osvežavajući ukus se dobija nakon odležavanja na niskim temperaturama. Lager je pivo donje fermentacije, što znači da se koriste kulture kvasca koje se talože na dnu i tu odrađuju svoju fermentaciju.

Lager najpopularniji stil piva

Lageri su sem u Srbiji i svetski najpopularniji stil  piva, a odlikuju ga različiti ukusi, od slatkog do gorkog. Boja mu varira od tamne do zlatne i najčešće visoko je gazirano, izuzetno punog ukusa, različite arome, sa velikom primesom hmelja i stabilnom penom. Najpoznatiji su nemački, češki i holandski tipovi lagera. Posebno omiljen u Srbiji među konzumentima je pilsner. Naime, radi se o zlatnom   hmeljastom i aromatičnom pivu koje je nastalo u Plzenu u Češkoj. Prvi put je proizveden sredinom 19. veka. Pilsner Urquell se i danas tu proizvodi. Varijacije ovog piva dominiraju na svetskom tržištu, a nemački pilsner je najprodavaniji. To ne treba da čudi, jer je suv i hmeljast, svetle, zlatne boje. Sadrži oko 5 odsto alkohola i manje ima slada od originalne češke verzije.

Premium pilsner iz Valjevske pivare

Mnogi možda i ne znaju, ali i Valjevska pivara proizvodi i na domaće tržište plasira premium pilsner pod nazivom Eichinger. Eichinger je svetlo pils pivo koje se proizvodi po tradicionalnoj bavarskoj tehnologijii recepturi. Karakteriše ga izrazita, ali uravnotežena gorčina upotpunjena prefinjenim aromatičnim komponentama. Reč je o pivu visoke prevrelosti, a što mu daje karakterističnu reskost i osvežavajući karakter. Tajna u ukusu i aromi ovog domaćeg pilsnera leži u jedinstvenom soju kvasca, koji potiče iz Bavarske, a čuva se u Valjevskoj pivari.

Valjevska pivara kvasac

Eichinger pivo specifičnog ukusa

Stoga Eichinger pivo ima i specifičan senzorni profil, koji asocira na sveže pečen hleb, blagi voćni buke, koji se prepliće sa mirisom sveže pokošene trave. Valja istaći da je ovo odlično balansiran pilsner koji sadži 4,5 odsto alkohola, a preporuka je da se servira na temperaturi između 5 i 8 stepeni Celzijusa. Kada je reč o hrani, savršeno se uklapa sa specijalitetima od mesa, te nećete pogrešiti ako ga uparite uz svinjska pečenja. Inače, pivo nosi ime po Jozefu Ajhingeru, pivaru poreklom iz Bavarske, koji je u Valjevo stigao 1870. godine i najzaslužniji je za početak stručne proizvodnje piva u tadašnjoj Valjevskoj pivari.

U čast bavarskom pivaru

Ovaj kvalifikovani pivar iz Bavarske, rođen u Lobergu kod Minhena, 1835 godine.  Pivarski zanat je usavršio u Budimpešti, a zahvaljujući svojim veštinama i znanjima, dao je ogroman značaj u poboljšanju kvaliteta i načinu proizvodnje Valjevskog piva. Ajhingerova je zasluga što se Valjevska pivara brzo izdvojila kao jedan od najboljih proizvođača piva u Srbiji. Jozef Ajhinger je preminuo u svom voljenom Valjevu, 24. februara 1915. godine, ali zapravo i dalje živi kroz premium pivo. Valja podsetiti da su sva piva iz portfolija Valjevske pivare – Valjevsko, Jagodinsko i Eichinger na neki način zanatska piva, koja se proizvode po tradicionalnoj metodi koju primenjuje samo mali broj kraft piva. Vlasnik Valjevske pivare je beogradska „Brauerei Group” koja je za nešto oko 3,5 miliona evra kupila preduzeće koje je do tada bilo u stopostotnom vlasništvu države. „Brauerei Group”, inače, osnovali su privrednici Živojin Jovanović i Miloje Blizanac iz Trlića kod Uba, kao i Zoran Kostić iz Brzeća kod Brusa.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Skuvajte svoje pivo

Proizvodnja piva je relativno lak proces i potrebna su vam samo četiri sastojka – kvasac, slad, ječam i dekstroza Većina

Restoran Amsterdam

Restaurant & Bar Amsterdam nalazi se na reci Dunav, tik ispred hotela Jugoslavija, u Beogradu. Oni primarno služe hranu koja

Pivo od ostriga

Ostrige su nekada bile uobičajeneu engleskim pabovima. Služili su ih uz pivo. Dvadeseti vek je pivo i ostrige spojio na

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli

PREMIUM PIVO Najbolja od najboljih

Prema mišljenju svetskih industrijskih kompanija, glavno obeležje premium piva leži u dodatnoj vrednosti ukusa i arome. Drugim rečima, premium se po kvalitetu razlikuje od uobičajenih