Temperatura piva je vrlo bitna pri služenju piva, a važno je znati koje pivo se pije hladno ili toplo
U svetu postoji preko hiljadu raznih vrsta piva. Postoji i veliki broj različitih stilova i podstilova. Piva se dele i po boji i vrsti kvasca.
Ali i po procentu alkohola. Pivo može biti tamno ili svetlo. Zimsko ili letnje. Ale ili lager. Takođe i alkoholno i bezalkoholno.
Ovo je samo gruba klasifikacija.
Zato je ponekad teško izabrati ga.
Podela piva
U nekim slučajevima čak se i stručnjaci muče. Kako podeliti i utvrditi osnovne kriterijume podele. Po boji, pivo može biti svetlo. Ali i crveno, tamno ili crno pivo. Boje pojedinih stilova piva variraju. Od svetlozlatne, preko crvenkaste i braon. Sve do crnih nijansi. Tamnu boju daje prženi slad.
Lager pivo ili ale pivo
Osnovna podela piva je na lager i ale . Lager se dobija hladnim vrenjem .
Pri malim temperaturama. Izuzetno je punog i balansirano – gorkog ukusa.
Sa umerenom primesom hmelja. I stabilnom penom. Lager piva mogu biti plzenskog, bečkog, minhenskog, ali i mnogih drugih podstilova.
Razlikuju se prema tvrdoći vode i boji slada. Ale pivo se proizvodi čistom kulturom pivskog kvasca. I toplim vrenjem.
Pije se ne previše rashlađeno. Pri točenju neka ne stvaraju veliku penu.
Ali pojedina imaju bogatu i gustu penu.
Ale pivo postoji u velikom broju stilova i podstilova.
Kako temperatura utiče na ukus piva
Treba voditi računa na kojoj se tepmeraturi služi pivo. Zato treba znati kako se ono pije. Ovo su osnovne preporuke.
U zavisnosti od stila i podstila precizno se određuju temperatura.
Temperatura određuje kvalitet piva. Pilsneri se služe na oko 2-3 °C. Većina britanskih ale, porter i stout piva pije se na podrumskoj temperaturi.
Lageri se piju na temperaturi od 5 do 7 stepeni Celzijusa. India pale ale piva piju se na temepraturi od 7 °C do 11 °C.
Stout piva najbolje je piti na temperaturi od 8 °C do 13 °C.
Odležala ale piva najbolje je piti na sobnoj temperaturi. Temperatura utiče na ukus piva.
Što je hladnije, manja je i količina ugljen dioksida. Zato je i manje izražen ukus i miris piva.