TEMPERATURA PIVA – Hladno ili toplo

temperatura piva

Temperatura piva je vrlo bitna pri služenju piva, a važno je znati koje pivo se pije hladno ili toplo

U svetu postoji preko hiljadu raznih vrsta piva. Postoji i veliki broj različitih stilova i podstilova. Piva se dele i po boji i vrsti kvasca.

Ali i po  procentu alkohola. Pivo može biti tamno ili svetlo. Zimsko ili letnje. Ale ili lager. Takođe i alkoholno i bezalkoholno.

Ovo je samo gruba klasifikacija.

Zato je ponekad teško izabrati ga.

Podela piva

U nekim slučajevima čak se i stručnjaci muče. Kako podeliti i utvrditi  osnovne kriterijume podele. Po boji, pivo može biti svetlo. Ali i crveno, tamno ili crno pivo. Boje pojedinih stilova piva variraju. Od svetlozlatne, preko crvenkaste i braon. Sve do crnih nijansi. Tamnu boju daje prženi slad.

Lager pivo ili ale pivo

Osnovna podela piva je na lager i ale . Lager se dobija hladnim vrenjem .

Pri malim temperaturama. Izuzetno je punog i balansirano – gorkog ukusa.

Sa umerenom primesom hmelja. I  stabilnom penom. Lager piva mogu biti plzenskog, bečkog, minhenskog, ali i mnogih drugih podstilova.

Razlikuju se prema tvrdoći vode i boji slada. Ale pivo se proizvodi čistom kulturom pivskog kvasca. I  toplim vrenjem.

Pije se ne previše rashlađeno. Pri točenju neka ne stvaraju veliku penu.

Ali pojedina imaju bogatu i gustu penu.

Ale pivo postoji u velikom broju stilova i podstilova.

Kako temperatura utiče na ukus piva

Treba voditi računa na kojoj se tepmeraturi služi pivo. Zato treba znati kako se ono pije. Ovo su osnovne preporuke.

U zavisnosti od stila i podstila precizno se određuju temperatura.

Temperatura određuje kvalitet piva. Pilsneri se služe na oko 2-3 °C. Većina britanskih ale, porter i stout piva pije se na podrumskoj temperaturi.

Lageri se piju na temperaturi od 5 do 7 stepeni Celzijusa. India pale ale piva piju se na temepraturi od 7 °C do 11 °C.

Stout piva najbolje je piti na temperaturi od 8 °C do 13 °C.

Odležala ale piva najbolje je piti na sobnoj temperaturi. Temperatura utiče na ukus piva.

Što je hladnije, manja je i količina ugljen dioksida. Zato je i manje izražen ukus i miris piva.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

The Camelot pivnica

Ugostiteljstvom su počeli da se bave u decembru 1999. godine otvaranjem jednog od najpoznatijih novosadskih klubova „Ritmo Latino“ i ovaj

Gradska pivnica

Gradska pivnica u Novom Sadu počela je sa radom 2017. godine, skoro 270 godina posle osnivanja prvog javnog okupljališta ljubitelja

Pivo izaziva aritmiju

Minhenski Oktoberfest baš i nije mesto na kome se mogu vršiti medicinska ispitivanja, ali su nemački naučnici proučavali posetioce ovog

kraft pivo

PIVO Koje kraft pivo vi volite?

Pivo se deli u više stilova, ali osnovna podela je na ejl i lagere. Pivo svi volimo, ali se postavlja pitanje koje kraft pivo vi volite.

Picerija Druga Piazza

Beogradska picerija Druga Piazza je otvorena u aprilu 2014 godine, na temeljima, ali i sledeći pristup kreiranja italijanske kuhinje restorana

Bistro La Mer

Bistro La Mer je novosadski vinski bar,wine shop i restoran originalnog koncepta i promišljeno široke vinske ponude, lociran u ulici

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja