TEMPERATURA PIVA – Hladno ili toplo

temperatura piva

Temperatura piva je vrlo bitna pri služenju piva, a važno je znati koje pivo se pije hladno ili toplo

U svetu postoji preko hiljadu raznih vrsta piva. Postoji i veliki broj različitih stilova i podstilova. Piva se dele i po boji i vrsti kvasca.

Ali i po  procentu alkohola. Pivo može biti tamno ili svetlo. Zimsko ili letnje. Ale ili lager. Takođe i alkoholno i bezalkoholno.

Ovo je samo gruba klasifikacija.

Zato je ponekad teško izabrati ga.

Podela piva

U nekim slučajevima čak se i stručnjaci muče. Kako podeliti i utvrditi  osnovne kriterijume podele. Po boji, pivo može biti svetlo. Ali i crveno, tamno ili crno pivo. Boje pojedinih stilova piva variraju. Od svetlozlatne, preko crvenkaste i braon. Sve do crnih nijansi. Tamnu boju daje prženi slad.

Lager pivo ili ale pivo

Osnovna podela piva je na lager i ale . Lager se dobija hladnim vrenjem .

Pri malim temperaturama. Izuzetno je punog i balansirano – gorkog ukusa.

Sa umerenom primesom hmelja. I  stabilnom penom. Lager piva mogu biti plzenskog, bečkog, minhenskog, ali i mnogih drugih podstilova.

Razlikuju se prema tvrdoći vode i boji slada. Ale pivo se proizvodi čistom kulturom pivskog kvasca. I  toplim vrenjem.

Pije se ne previše rashlađeno. Pri točenju neka ne stvaraju veliku penu.

Ali pojedina imaju bogatu i gustu penu.

Ale pivo postoji u velikom broju stilova i podstilova.

Kako temperatura utiče na ukus piva

Treba voditi računa na kojoj se tepmeraturi služi pivo. Zato treba znati kako se ono pije. Ovo su osnovne preporuke.

U zavisnosti od stila i podstila precizno se određuju temperatura.

Temperatura određuje kvalitet piva. Pilsneri se služe na oko 2-3 °C. Većina britanskih ale, porter i stout piva pije se na podrumskoj temperaturi.

Lageri se piju na temperaturi od 5 do 7 stepeni Celzijusa. India pale ale piva piju se na temepraturi od 7 °C do 11 °C.

Stout piva najbolje je piti na temperaturi od 8 °C do 13 °C.

Odležala ale piva najbolje je piti na sobnoj temperaturi. Temperatura utiče na ukus piva.

Što je hladnije, manja je i količina ugljen dioksida. Zato je i manje izražen ukus i miris piva.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

crow brewery weizenbock

Novitet iz Crow Brewery

Za hladne zimske dane i vesele praznike Crow Brewery je spremila Božićni specijal. Jako zimsko pivo – Weizenbock, najjači tip nemačkog pšeničnog piva.

Restoran Abraham

Restoran Abraham

Restoran Abraham nalazi se na Paliću, na glavnom drumu koji izlazi na auto – put. Ponuda restorana Abraham svodi se na tradicionalne mađarske specijalitete, te na jela koja se jedu kašikom.

PIVO IZ VINČE

Tim sačinjen od naših arheologa iz Amerike, dokazao je da su Vinčanci još pre 7.000 godina proizvodili i pili pivo.

Restoran Kalemegdanska terasa

Kalemegdanska terasa je jedan od retkih beogradskih ugostiteljskih objekata koji od svog nastanka, sada već dalekih tridesetih godina prošlog veka,

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike