PREPORUKA – Crno pivo

crno pivo

Crno pivo je naša preporuka za danas – ono ima karakterističan ukus i dosta je prefinjenije u odnosu na svetli lager.

Mnogi sebe smataju odličnim poznavaocima piva.

Verovatno i vi smatrate da sve znate o njemu, a s svetlim lagerima ste sigurno dosta čuli.

Ali da li znate ponešto o crnom pivu?

Istorijski podaci govore da se tamno pivo proizvodilo pre svetlog koje se pojavilo početkom 19. veka.

Ako volite crno pivo onda dobro poznajete pivo. Većina pivopija obožava svetla piva – ali su crna delikates.

Crno pivo za prefinjen ukus

Vi ne marite mnogo za to. Baš vas briga vas šta će drugi reći. Da li imate svoj omiljeni lager i ejl. Bitno je da je crno. Ljubitelji crnog tačno znaju da opišu ukus. A da li znate kako se taj ukus dobija?

Kako bi crno bilo kvalitetno pravi se od nekoliko vrsta slada. Prva i osnova vrsta jeste svetli slad koji se koristi u standardnoj proizvodnji piva, dok je drugi specijalni slad.

Crno pivo poseduje karakterističnu aromu

Crno pivo se dobija posebnim tretmanom koji mu daje karakterističnu aromu sveže pečenog hleba i poseban slatkasti ukus

Za punu penu zaslužan je karamelizovani slad, koji mu ujedno daje ukus karamele.

Crno pivo je intenzivne crne boje, blage je gorčine što ga najviše i razlikuje od svetlog.

Crno pivo je lekovitije

Već pri prvom gutljaju crnog piva – oseti se prženi slad.

Svi ukusi zbog kojih volimo crno pivo dobijaju se različitom obradom. I to od jednog jedinog sastojka – slada.

Pored korišćenja četiri vrste slada još nešto je važno, a to je majstor koji ga pravi.

Crno pivo ima više hranljivih sastojaka od svetlog što je razlog kada neko kaže da je crno pivo “lekovitije”.

Konzumacija crnog piva je zdravija – čini organizam boljim i jača imunitet.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Stara carinarnica

Stara carinarnica je zdanje na obali Dunava podignuto 1723. godine, oblikovano u stilu klasicizma, komponovano strogo simetrično, sa baroknim svodnim

Restoran Terasa

Restoran Terasa nalazi se na platou Petrovaradinske tvrđave, pored čuvenog sata, odakle se pruža jedinstven pogled na Dunav i Novi

proces pravljenja piva

Kako se pravi pivo

Ako ste rešili da sami skuvate svoje pivo dobro bi bilo da se posavetujete sa nekim ko je to već

pivo i dijabetes

PIVO I DIJABETES – Korisni saveti

Otkrivamo vam sadržaj šećera u pojedinim brendovima, a da bi se znalo koliko šećera pojedini stilovi piva sadrže,  prvo mora da se shvati njegov proces proizvodnje.