PREPORUKA – Crno pivo

crno pivo

Crno pivo je naša preporuka za danas – ono ima karakterističan ukus i dosta je prefinjenije u odnosu na svetli lager.

Mnogi sebe smataju odličnim poznavaocima piva.

Verovatno i vi smatrate da sve znate o njemu, a s svetlim lagerima ste sigurno dosta čuli.

Ali da li znate ponešto o crnom pivu?

Istorijski podaci govore da se tamno pivo proizvodilo pre svetlog koje se pojavilo početkom 19. veka.

Ako volite crno pivo onda dobro poznajete pivo. Većina pivopija obožava svetla piva – ali su crna delikates.

Crno pivo za prefinjen ukus

Vi ne marite mnogo za to. Baš vas briga vas šta će drugi reći. Da li imate svoj omiljeni lager i ejl. Bitno je da je crno. Ljubitelji crnog tačno znaju da opišu ukus. A da li znate kako se taj ukus dobija?

Kako bi crno bilo kvalitetno pravi se od nekoliko vrsta slada. Prva i osnova vrsta jeste svetli slad koji se koristi u standardnoj proizvodnji piva, dok je drugi specijalni slad.

Crno pivo poseduje karakterističnu aromu

Crno pivo se dobija posebnim tretmanom koji mu daje karakterističnu aromu sveže pečenog hleba i poseban slatkasti ukus

Za punu penu zaslužan je karamelizovani slad, koji mu ujedno daje ukus karamele.

Crno pivo je intenzivne crne boje, blage je gorčine što ga najviše i razlikuje od svetlog.

Crno pivo je lekovitije

Već pri prvom gutljaju crnog piva – oseti se prženi slad.

Svi ukusi zbog kojih volimo crno pivo dobijaju se različitom obradom. I to od jednog jedinog sastojka – slada.

Pored korišćenja četiri vrste slada još nešto je važno, a to je majstor koji ga pravi.

Crno pivo ima više hranljivih sastojaka od svetlog što je razlog kada neko kaže da je crno pivo “lekovitije”.

Konzumacija crnog piva je zdravija – čini organizam boljim i jača imunitet.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Banjalučki ćevap

Odmah nadomak samog centra Novog Sada, u Gajevoj ulici, nalazi se jedan lokal koji je nadaleko poznat po svojim specijalitetima

DA LI POSTOJE PREMIJUM PIVA

Pivopije su u stalnoj potrazi za dobrim ukusom. Jedni se brzo zaustavljaju u tom traganju, drugi, uporniji, nastavljaju dalje, a

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike