VREME JE ZA ROŠTILJ Kuvarancije u prirodi traže pravo pivo

roštilj i pivo

Roštilj nije samo roštilj, već i socijalni fenomen, te prilika da se kvalietno provede dan sa prijateljima. Izbor piva u ovakvim prilikama zavisi od ličnih afiniteta, ali kad se pije pivo uz roštilj važno je odabrati stil koji se dobro uparuje sa mesom, pljeskavicama, burgerima, kobasicama, slaninom, ribom i povrćem

Ljubitelji prirode jedva su dočekali da sine sunce kako bi sa porodicom i prijateljima slobodno vreme provodili u prirodi i to uz sočne ćevape, pljeskavice, ražnjiće, kobasice, piletinu, ribu, sezonsko povrće i naravno pivo. Ništa čudno, posebno ako se zna da je roštilj najidealniji kulinarski pratilac uz sve stilove ovog zlatnog napitka. Iako je kod nas u Srbiji normalna stvar da se uz roštilj ispija pivo, mnogi su i dalje u dilemi koji stil najbolje ide uz pileća krilca, a koji se idealno slaže sa svinjskim vratom. Doduše, izbor piva uvek zavisi od ličnih afiniteta, ali kad se pije uz mesni obrok važno je odabrati stil koji se dobro uparuje. Kako bismo vam olakšali uživanje u pirodi odlučili smo da istražimo koji to pivski premium ukusi najbolje idu uz omiljene specijalitete s roštilja.

Burgeri, ćevapi i pljeskavice traže raznolika piva

Mnogi se slažu da ne postoji osoba koja ne voli ćevape i pljeskavice, dok mlađe generacije svakako uživaju u ukusnim burgerima. Ništa čudno jer je reč o sočnim specijalitetima sa roštilja, koji se prave od mlevenog mešanog, junećeg ili svinjskog mesa. Uz ćevape i pljeskavice najbolje se slažu klasici – odnosno premium lageri, kao i svetla piva. S druge strane, uz burgere najbolje klize tamniji lageri. Međutim i ovde bi valjalo napraviti razliku, s obzirom na to da svinjski ćevapi i pljeskavice spadaju u masnije mešavine i zato imaju srednje jak ukus, te je preporuka da se uz njih popije Lav Premium, lager koji sadrži 4,9 odsto alkohola. Ovo pivo je izuzetnno pitko i prijatne je osvežavajuće gorčine, koja gasi žeđ nakon začinjenog roštilja. Za one koji preferiraju junetinu i mešano meso, preporuka je da popiju Bavaria Premium pivo koja je pravi predstavnik pilsnera. Prepoznatljiva je  po prirodnom i blagom voćnom ukusu, koji se idealno slaže sa tanko sečenim zadimljenim mesom. Za mlađe generacije, koji se najčešće opredeljuju za burgere, a koji spadaju u suvu varijantu roštilja, preporuka je da konzumiraju tamno Leffe Brune pivo, koje je jačeg ukusa, a zbog svoje specifične kombinacije finih aroma daje blago slatkasti „after taste“. Ovo tamno pivo će savršeno upotpuniti burger sa lukom.

Piletina voli lakša piva

Piletina spada u mršava i blaža mesa, a poslednjih godina podjednako je  popularna među pripadnicima oba pola. Stoga ne treba da čudi što je rado viđen gost na pikniku i BBQ proslavama. Kod pripreme ove vrste mesa najčešće se koriste krilca, bataci i fileti belog mesa, koji mogu i da se mariniraju u raznim vrstama marinada. Piletina pikantnijeg ukusa odlično se slaže sa Stella Artois pivom, zbog jače gaziranosti koja pomaže u gašenju požara nakon jela. Ovo pivo se pijucka i uz slano – slatka pileća krilca. S druge strane nezačinjena piletina savršeno ide sa  Beck’s pivom. Njegov bogat ukus, jedinstvena aroma i prijatna gorčina garantuju vrhunsko uživanje uz blažu varijantu piletine.

Krmenadle i svinjski vrat uparite uz jača piva

Za mnoge druženje u prirodi uz roštilj ne može da prođe bez krmenadli i svinjskog vrata, koji fino cvrči dok se lagano peče na osrednjem žaru i dimu. Uz ovu vrstu mesa organizmu je potrebno pivo koje sadrži i malo začina ili voća. Zato je Kapuziner Weissbier odličan izbor za početak obroka. Ovaj nemački super premium brend je gorkog ukusa i s voćnim profilom, te pomaže da se svinjsko meso podigne na viši nivo. Reč je o nefiltriranom i pasterizovanom pšeničnom pivu, koje odlikuje nežno zlatna boja. Pri konzumaciji se osete sekundarne i tercijalne arome, dok je u aftertejstu primetna finoća manga i ananasa, kao i usklađenost i fini balans slatkoće i gorčine. Upravo zbog svih ovih karakteristika i zbog srednjeg sadržaja alkohola, pije se pre, posle i za vreme jela. Svinjetina na žaru može da se jede i uz jaka belgijska piva, a preporuka je da isprobate kombinaciju sa belgijskom ikonom – Hoegaarden pivom,  u kojem dominiraju ukusi pomorandže i korijandera, koji mu daju bogatu i prepoznatljivu aromu.

Uz kobasice može svašta

Bavarske, bele, austrijske, kranjske, domaće, narodne, srpske i roštilj – jednom rečju kobasice, hrana su koja se najčešće uparuje sa pivom. Naime, u ovom slučaju pivo prati ukus i stepen začinjenosti i ljutine vrste kobasice, te uz, primera radi, klasične bele bavarske najčešće se preporučuje, a šta drugo do bavarski klasik –  Paulaner Weißbier, pšenično svetlo pivo. Reč je o nefiltriranom pivu istančane arome i blagog ukusa. S druge strane, pilsneri poput Eichinger iz Valjevske pivare dobro prate srednje začinjene kobasice. Ovo pivo karakteriše izrazita, ali uravnotežena gorčina upotpunjena prefinjenim aromatičnim komponentama. Takođe, Eichinger je pivo visoke prevrelosti i zato ima karakterističnu reskost i osvežavajući karakter i zato se odlično slažu sa blago pikantnim kobasicama. Uz fine srpske i roštilj kobasice preporučuje se klasičan hladni lager poput Praha by Staropramen premium pilsnera, koji ima osvežavajući ukus i finu aromu, te lepo spira jačinu kobasica.

Slanina kao ikona roštilja

Mnogi ljuditelji roštilja ne mogu da zamisle svoj tanjir bez fine hrskave slaninice ili pančete. Ukoliko spadate u kategoriju gurmana, koji uživaju u slasnoj slaninici sa roštilja, preporuka je da obavezno popijete crno pivo koje će sprati masnjikavi ukus iz vašeg grla. Zajačarsko crno pivo bi svakao moglo da dođe u obzir, jer se dobija jedinstvenom kombinacijom i upotrebom više vrsta različitih sladova u čemu i leži tajna njegovog odličnog ukusa.

Riba sa roštilja

Riba pripremljena na žaru takođe je vrlo interesantna, a zbog blage nadimljenosti dobija potpuno novu dimenziju. Ukoliko se odlučite za pripremu rečne ribe, koja je za razliku od morske umerenijeg i blažeg ukusa, premium lager će u ovom slučaju biti najbolji izbor. Ukoliko je izbor morska riba, koja je intenzivnije arome, trebalo bi vam i jače pivo, kako bi izašli na kraj sa ovim interesantnim profilom ukusa. Ukoliko se primera radi odlučite za lososa na žaru, preporuka je da popijete premium Nikšićko IPA, čija aroma podseća na tropsko voće, s tim da sadrži i nijansu borovih iglica u sekundarnom ukusu. Reč je o pivu blage gorčine i zbog toga stvara savršen balans sa intrigantnim ukusima morske ribe.

Savet plus

U svetu, ali i kod nas, običaj je da se roštilj meso preliva pivom. Kulinarski i roštilj majstori tvrde da se na ovaj način dopunjuje ukus mesa, te da ono dobija kvalitetniji i kompleksniji karakter. Zato bez obzira na to za koje se pivo odlučite, ne zaboravite da povremeno prelijete i meso.

Uz povrće na žaru samo radleri

Grilovano povrće je dobar kompromis za vegane i ljude koji se zdravo hrane.  Međutim, trebalo bi voditi računa o tome da se ne pretera sa grilovanjem, jer lako se može desiti da se povrće ugljeniše, odnosno prepeče. Povrće se ne griluje dugo, a ukoliko se ispoštuju svi saveti, ono će se kasnije topiti u ustima ispuštajući veličanstvene aromatične sokove. Najčešće se griluju plavi patlidžan, luk, paprika, tikvica, paradajz, krompir i šargarepa. Mnogi obožavaju i gilovane pečurke i kukuruz u klipu. Uz povrće sa roštilja odlično se slažu radleri, koji su karakteristični po niskom sadržaju alkohola i voćnom ukusu. Na tržištu su najviše zastupljeni brendovi Jelen fresh pivo limun i nana, zatim Jelen fresh pivo grejpfrut, kao i zova. Zatim interesantnog je ukusa i  Lav twist limun, Twist pivo breskva, kao i neprevaziđeni Paulaner lemon radler.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1