BEER STYLE MAGAZIN RECENZIJA – Niško pivo

niško pivo

Interesantno je istaći da se Niško pivo u jednom delu proizvodnje priprema na tradicionalan način

Niško pivo, koje se proizvodi u istoimenoj pivari, je svetlo pasterizovano lager pivo. U sebi sadrži 11 odsto ekstrakta u osnovnoj sladovini i ima 4,7 odsto alkohola.

Kako ističu u Niškoj pivari, u procesu proizvodnje koristi se nova tehnologija koja se zasniva je na savremenoj procesnoj opremi, uz očuvanje autentičnosti klasične tehnologije proizvodnje piva, gde se poštuju standardi kvaliteta i bezbednosti.  Interesantno je istaći da se Niško pivo u jednom delu proizvodnje priprema na tradicionalan način. To praktično znači da Niško pivo fermentiše i odležava potpuno prirodno, jer je prepušteno pivskom kvascu i vremenu.

Pivo izrazite gorčine

Međutim ovo lager industrijsko pivo je previše gorko i nekako praznog ukusa – praktično sem  gorčine se ne oseti ništa drugo. Nakon sipanja u čašu pena brzo splašnjava. Sve u svemu Niško pivo je jedan slabašan lager kojem, ako bi ga ocenjivali od jedan do deset – poklonili bi slabu trojku.

Niško pivo se prodaje u staklenoj i plastičnoj ambalaži. U staklenoj ambalaži postoji u flašama od 0,5 i 0,33 L. Na akcijama cena onog od 0,33L u trgovinskim lancima i radnjama iznosi oko 40, dok je cena u flašama od 0,5L 50 dinara.

Pivo sa dugom tradicijom

Nišku pivaru podigao je još 1884. godine industrijalac Jovan Apel i ona je jedna od najstarijih industrijskih preduzeća u Nišu. U pivari je osamdesetih godina prošlog veka bilo zaposleno 350 radnika i proizvodila je 46 miliona boca piva i sokova.

Prodaja ove firme jednom niškom biznismenu završila se stečajem i obustavom proizvodnje. Posle osam neuspelih licitacija, pivaru je pre šest godina kupila bugarska firma Kapitalni projekti za 1.084.000 evra, iz koje su nakon kupovine najavljena ulaganja od pet miliona evra.

 

Stil  Lager

Alkohol 4,7%

Temperatura serviranja 5 – 8 C˚

Opšti utisak – Korektno

Ocena 68

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Amphora

Amphora je otmen i prijatan à la carte restoran u kom možete uživati u internacionalnim jelima i specijalitetima od sveže

Dokazano da pivo sprečava rak

Velikim brojem naučnih istraživanjima dokazane su mnoge dobro  osobine hmelja po ljudsko zdravlje. Nedavno je otkriveno da hmelj poseduje flavonoidno

Šta ustvari izaziva mamurluk

Sigurno ste mislili da mamurluk izaziva alkohol u pivu, no nauka kaže drugačije i etiketira glavnog krivca Jaka glavobolja, suva

Krem od tamnog piva

Krem od Tron tamnog piva

Da pivo nije dobar „partner“ samo kobasicama uverićemo vas sada. Ovaj fantastični krem se može poslužiti u čaši, kao što