BEER STYLE MAGAZIN RECENZIJA – Niško pivo

niško pivo

Interesantno je istaći da se Niško pivo u jednom delu proizvodnje priprema na tradicionalan način

Niško pivo, koje se proizvodi u istoimenoj pivari, je svetlo pasterizovano lager pivo. U sebi sadrži 11 odsto ekstrakta u osnovnoj sladovini i ima 4,7 odsto alkohola.

Kako ističu u Niškoj pivari, u procesu proizvodnje koristi se nova tehnologija koja se zasniva je na savremenoj procesnoj opremi, uz očuvanje autentičnosti klasične tehnologije proizvodnje piva, gde se poštuju standardi kvaliteta i bezbednosti.  Interesantno je istaći da se Niško pivo u jednom delu proizvodnje priprema na tradicionalan način. To praktično znači da Niško pivo fermentiše i odležava potpuno prirodno, jer je prepušteno pivskom kvascu i vremenu.

Pivo izrazite gorčine

Međutim ovo lager industrijsko pivo je previše gorko i nekako praznog ukusa – praktično sem  gorčine se ne oseti ništa drugo. Nakon sipanja u čašu pena brzo splašnjava. Sve u svemu Niško pivo je jedan slabašan lager kojem, ako bi ga ocenjivali od jedan do deset – poklonili bi slabu trojku.

Niško pivo se prodaje u staklenoj i plastičnoj ambalaži. U staklenoj ambalaži postoji u flašama od 0,5 i 0,33 L. Na akcijama cena onog od 0,33L u trgovinskim lancima i radnjama iznosi oko 40, dok je cena u flašama od 0,5L 50 dinara.

Pivo sa dugom tradicijom

Nišku pivaru podigao je još 1884. godine industrijalac Jovan Apel i ona je jedna od najstarijih industrijskih preduzeća u Nišu. U pivari je osamdesetih godina prošlog veka bilo zaposleno 350 radnika i proizvodila je 46 miliona boca piva i sokova.

Prodaja ove firme jednom niškom biznismenu završila se stečajem i obustavom proizvodnje. Posle osam neuspelih licitacija, pivaru je pre šest godina kupila bugarska firma Kapitalni projekti za 1.084.000 evra, iz koje su nakon kupovine najavljena ulaganja od pet miliona evra.

 

Stil  Lager

Alkohol 4,7%

Temperatura serviranja 5 – 8 C˚

Opšti utisak – Korektno

Ocena 68

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Austrija i pivo

U nekoj igri asocijacija bilo bi relativno lako stići do tačnog rešenja: Mocart, valcer, Saher torta, skijanje. Naravno, asocijacije, u

Restoran Botako

Restoran Botako je beogradski restoran koji se bavi konceptom moderne, ali delom i tradicionalne Italijanske kuhinje sa fokusom na pice.

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora