BEER STYLE MAGAZIN RECENZIJA – Niško pivo

niško pivo

Interesantno je istaći da se Niško pivo u jednom delu proizvodnje priprema na tradicionalan način

Niško pivo, koje se proizvodi u istoimenoj pivari, je svetlo pasterizovano lager pivo. U sebi sadrži 11 odsto ekstrakta u osnovnoj sladovini i ima 4,7 odsto alkohola.

Kako ističu u Niškoj pivari, u procesu proizvodnje koristi se nova tehnologija koja se zasniva je na savremenoj procesnoj opremi, uz očuvanje autentičnosti klasične tehnologije proizvodnje piva, gde se poštuju standardi kvaliteta i bezbednosti.  Interesantno je istaći da se Niško pivo u jednom delu proizvodnje priprema na tradicionalan način. To praktično znači da Niško pivo fermentiše i odležava potpuno prirodno, jer je prepušteno pivskom kvascu i vremenu.

Pivo izrazite gorčine

Međutim ovo lager industrijsko pivo je previše gorko i nekako praznog ukusa – praktično sem  gorčine se ne oseti ništa drugo. Nakon sipanja u čašu pena brzo splašnjava. Sve u svemu Niško pivo je jedan slabašan lager kojem, ako bi ga ocenjivali od jedan do deset – poklonili bi slabu trojku.

Niško pivo se prodaje u staklenoj i plastičnoj ambalaži. U staklenoj ambalaži postoji u flašama od 0,5 i 0,33 L. Na akcijama cena onog od 0,33L u trgovinskim lancima i radnjama iznosi oko 40, dok je cena u flašama od 0,5L 50 dinara.

Pivo sa dugom tradicijom

Nišku pivaru podigao je još 1884. godine industrijalac Jovan Apel i ona je jedna od najstarijih industrijskih preduzeća u Nišu. U pivari je osamdesetih godina prošlog veka bilo zaposleno 350 radnika i proizvodila je 46 miliona boca piva i sokova.

Prodaja ove firme jednom niškom biznismenu završila se stečajem i obustavom proizvodnje. Posle osam neuspelih licitacija, pivaru je pre šest godina kupila bugarska firma Kapitalni projekti za 1.084.000 evra, iz koje su nakon kupovine najavljena ulaganja od pet miliona evra.

 

Stil  Lager

Alkohol 4,7%

Temperatura serviranja 5 – 8 C˚

Opšti utisak – Korektno

Ocena 68

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pet najboljih piva u Srbiji

Ovo su piva koja konzumenti najradije biraju, piva koja se najčešće i najviše piju, a vrhunskog su kvaliteta Veliki izbor

Međunarodni dan piva

Od 2007. godine prvi petak u avgustu se obeležava kao Međunarodni dan piva.  Prvobitno manifestacija lokalnog karaktera, i to u

Pivo i zdravlje

Pivo i zdravlje

Pivo sadrži skoro sve minerale koji su nam potrebni za opstanak. Korišćeno je kao jedna od glavnih namernica u Evropi

Restoran Reka

Ovaj zanimljivi restoran nalazi se u Zemunu, tačnije na Zemunskom keju. Zbog čega je ovaj restoran interesantan i šta ga

NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za

Beer Style magazin – br. 23 –

Online izdanje Beer Style magazin br. 23. Pogledajte najnovije trendove, recenzije, savete i predloge za uparivanje hrane i piva.