BEER STYLE MAGAZIN RECENZIJA Gambrinus Pils

gambrinus pivo

Beer Style magazin recenzija vam predstavlja Gambrinus Pils pivo, jedno od najpopularnijih čeških piva.

Gambrinus Pils pivo proizvodi se od 1869. godine. Ovo pivo važi za jedno od najpopularnijih i najprodavanijih piva u Češkoj. Gambrinus Pils pivo je nežno pivo finog ukusa, koji se dobija uz pomoć lokalnih sastojaka najvišeg kvaliteta.

Češko pivo

Gambrinus je pivski klasik, s dugom istorijom, koja seže, bar prema nekim zapisima u 9. vek.  Danas ga, poput Pilsner Urquell-a, takođe proizvodi pivara Plzensky Prazdroj u Pilsenu.

Najpoznatija češka piva

Gambrinus pivo nosi ime po Gambrinusu, mitskom kralju Flandrije, koji je bio poznat po svojim sposobnostima spravljanja piva.

Inače, valja se podsetiti da je prva manja pivara u Češkoj osnovana 1118. godine, a nakon stagnacije pivska industrija u ovoj državi, ponovo oživljava osnivanjem Pilsner Urquella 1842. godine.

Najpoznatija češka piva su Pilsner Urquell, Staropramen, Budvar Budweiser, Gambrinus i Bernard.

Češka tradicija

U ovoj pivskoj državi postoji i i mnoštvo festivala piva, a jedan od njih je i Pilsner fest – dvodnevni festival piva, koji se održava svake godine uz muziku lokalnih sastava.

Kada govorimo o festivalima Český Pivní Festival, koji se održava u Pragu, je i najveći festival piva u Češkoj, a održava se 17 dana svake godine u maju.

Na njemu posetioci mogu da isprobaju više od 70 vrsta lokalnog češkog piva.

Gambrinus Pils

Gambrinus Pils pivo varira od tamno – zlatne, do svetlo – zlatne žute boje. Zanimljivog je mirisa, fine blago voćne arome, pomešane sa sa notama slada. Ukus je očekivano tipični za češke pilsnere – blago je sladan, sa osvežavajućom notom hmelja.

 

Stil Pilsner

Alkohol 5%

Temperatura serviranja 5 – 7 ˚C

Opšti utisak –  Odlično

Ocena 88

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pepper pizza bar

Pepper Bar iz Novog Sada otvoren je 2014.  godine, prvenstveno kao koktel bar, a godinu dana kasnije nakon otvaranja kuhinje

Parkinson zaobilazi pivopije

Istraživanja koja su vršena na obolelima od Parkinsonove bolesti dokazuju da umerena konzumacija piva, u srednjem i kasnijem životnom dobu,

NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za

Beer Style magazin – br. 23 –

Online izdanje Beer Style magazin br. 23. Pogledajte najnovije trendove, recenzije, savete i predloge za uparivanje hrane i piva.