ISTRAŽUJEMO – Koja ambalaža najbolje štiti pivo

ambalaža za pivo

Istražujemo koja ambalaža najbolje štiti pivo u letnjim mesecima, posebno kada su temperature ekstremno visoke

Leto je sezona godišnjih odmora i zato već sada mnogi razmišljaju gde će otputovati. Pojedini planiraju da odu na more, nekima će prijati seoski turizam, deo njih će posetiti jezera i planine, dok mlađi s nestrpljenjem očekuju najavljenu sezonu festivala.

Međutim ima i onih koji će ove godine ostati kod kuće uživajući uz obalu reke ili na platou gradskog bazena. Bez obzira na to gde će ko letovati, pitanje koje svi podjednako upućuju je – Kako sačuvati svežinu piva, koje je za mnoge, tokom letnje žege, jedino pravo osveženje i okrepljenje. Doduše, ukoliko se pivo konzumira u klimatizovanom stanu ili kući – uglavnom malo ko razmišlja o tome, ali prilikom putovanja, odlaska na plažu ili na neki letnji muzički festival, jedna od ključnih stavki kod kupovine piva jeste ambalaža. Ona zaista ima ključnu ulogu kada je reč o ukusu, aromi i svežini piva.

Pivo u limenkama zadržava svežinu

Pivo u limenkama je uvek sveže, jer ova vrsta ambalaže ograničava izloženost svetlosti i kiseoniku.

Ukoliko je pivo duže vreme bilo izloženo ultraljubičastim zracima doći će do oksidacije i tada će se javiti onaj neprijatni ukus piva. Dobra vest je da se to pivu koje je upakovano u limenku ne može dogoditi, jer aluminijum potpuno sprečava da svetlost prodre do tečnosti.

Ovo posebno raduje ljubitelje kraft piva, koja su za razliku od industrijskih često jače zahmeljena. Konzumenti su primetili da kraft piva, koja su pili iz limenke, imaju identičan ukus onima na točenje, što i ne treba da čudi, jer aluminijumska ambalaža ne dozvoljava da se ukus hmelja izmeni ili oslabi.

Limenka čest izbor zanatskih pivara

Treba napomenuti da je limenka odličan izbor i za specijalna piva, što potvrđuju i pojedini proizvođači. Naime, pivare Alchemista iz Vermonta i Cloudwatera iz Manchestera svoje pivo isključivo toče u limenke, a sve je više i domaćih zanatskih pivara koje svoja piva toče u limenke.

Pored zanatskih pivara i sve velike industrijske pivare masovno nude na tržištu masovna piva, ali i premium brendove u limenkama.

Njihovi tehnolozi su otkrili kako limenka čuva aromu, ukus i svežinu, na istom nivou kao i prilikom proizvodnje.

Staklena ambalaža ima svoje prednosti

Doduše i staklena ambalaža donekle blokira svetlost, mada mnogo manje u odnosu na aluminijumsku.

Smeđe staklo bolje čuva svežinu piva u odnosu na zelenu flašu, mada je u poslednje vreme primećeno kako se većina pivara okreće upravo ka tehnološki poboljšanoj zelenoj ambalaži. Staklena ambalaža ima svojih prednosti u odnosu na limenke i PET ambalažu, međutim da bi se prednosti istakle bitan je transport i skladištenje.

Ukoliko je pivo u staklenoj ambalaži pravilno transportovano i skladišteno, ono dugo čuva nepromenjen ukus piva.

Kada je reč o PET ambalaži nju tokom putovanja uopšte ne preporučujemo, jer sadrži hemikalije, koje nisu štetne po naše zdravlje i koje mogu da dospeju u pivo i na taj način da promene njegov ukus.

PET ambalaža za brzu upotrebu

PET ambalaža izbacuje jedinjenje antimon na višim temperaturama, a kako temperatura vazduha raste i nivo antimona u pivu je viši.

Problem sa PET ambalažom se javlja čak i tokom procesa proizvodnje piva, jer PET ambalaža ne može da izdrži pasterizaciju i zato upakovano pivo prolazi kroz ključalu vodu, kako bi se uništili mikrobi. Pivo pakovano u dvolitarsku PET ambalažu poprilično je kabasto i nije pogodno za manje rančeve i prenosive frižidere.

Generalno PET ambalaža je namenjena za industrijska masovna piva, koja se brzo troše i ona, ako su pravilno transportovana i skladištena, te ako su na prodajnom mestu stojala na tamnom i hladnom mestu, zadržavaju postojeći ukus i svežinu piva.

Pivo u limenci hermetički zatvoreno

Za razliku od plastike i stakla, limenke su potpuno hermetički zatvorene, jer se tokom procesa konzervisanja piva aluminijumska posuda potpuno zaptiva, što sprečava da dodatni kiseonik prodre u pivo.

Nasuprot tome, pivske flaše, ako dugo stoje, propuštaju male količine vazduha, što vremenom utiče na kvalitet i svežinu piva. Iskreni da budemo, ovo je samo teorijski dokazano, te ovu činjenicu ne treba puno uzimati u obzir kao lošu osobinu staklene ambalaže.

Šta je praktičnije

Limenke su praktične, a staklena ambalaža je elegantnija. Lepo je videti mlade na festivalima kako uživaju uz muziku sa limenkom u ruci. Međutim, nasuprot tome, mnogo je elegantnije videti goste restorana sa flašicama piva na stolovima ispred sebe. Praktičnost je ono što privlači konzumente i generalno svaka ambalaža je kreirana za posebnu priliku.

Mana staklene ambalaže je što je lomljiva, dok je osnovna mana PET ambalaže što izgleda isuviše jeftino. Kada smo kod vizualnog izgleda, sigurno je da staklena ambalaža deluje prefinjeno, limenka je često fensi, dok je PET ambalaža vrlo svedena.

Da li ambalaža menja ukus piva

Iako, većina i dalje smatra da pivo u staklenoj ambalaži ima bolji ukus – greše. To je potvrdila i nauka, jer je svojevremeno testirano 150 ljubitelja piva. Pivopije su nasumično probale istu vrstu flaširanog i piva iz limenke.

Razultati su pokazali kako niko od njih nije osetio razliku u ukusu. Bez obzira na sve ovo i dalje se pojedini žale kako ponekad osete ukus metala tokom ispijanja piva iz limenke. Međutim, krivac za to nije aluminijumska ambalaža, jer se ona oblože premazom koji štiti pivo.

Taj metalni ukus zapravo uzrokuju problemi u procesu pripreme piva, kao što je problem s hemijskim sastavom vode i problem sa skladištenjem sastojaka, te upotreba određenih sastojaka. Recimo pivo pravljeno od kukuruzne krupice odlikuje metalni ukus.

Limenka čuva planetu

Inače, za one koji ne znaju, izračunato je, da je šest pakovanja flaširanog piva u proseku oko dva kilograma teže od iste količine piva u limenkama.

Ovo otkriće bilo je opredeljujuće za velike industrijske pivare da masovno pakuju piva u limenke, čime ostvaruju uštedu u transportu, smanjuju cenu, ali i utiču na količinu i stepen izduvnih gasova, a samim tim i na očuvanje životne sredine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1