DA LI BISTE PROBALI OVE KOMBINACIJE: Verovali ili ne, odlično se slažu

Nećete verovati, ali čak se i uz boraniju odlično slaže stout pivo, posebno onu zapečenu u rerni

Ranije se verovalo kako se samo određene vrste obroka odlično slažu sa kvalitetnim crvenim, roze i belim vinom. Ostala alkoholna pića su bila nepravedno zanemarena. Međutim kombinovanje piva i hrane danas je postalo prava umetnost u kojoj se vrlo vodi računa o uklapanju ukusa, boje i temperature hrane sa određenim stilom piva.

Lageri i turšija

Iskusni kulinarski majtori kažu kako se lager piva, posebno ona iz kategorije premium i super premium, odlično slažu sa kiselim povrćem, kao što su paprika i krastavac, a nećete verovati, čak idu i uz meze sa kiselim kupusom. Premium i super premium lager piva odlično pašu uz pečene kobasice koje su kada se dobro pripreme specijalitet par excellence. Takođe ovaj stil savršeno prijanja uz meksička jela, jer je lager pravi spas kad krene vatra da gori u ustima od čili papričice.

Gorka jela – gorko pivo

Gorka jela se dobro slažu sa gorkim ukusom piva. Ipak ne treba zaboraviti da i suprotnosti ukusa (slatko-gorko) daju svojevrsnu čaroliju. Zato slatka jela i deserti koji imaju gorku notu, poput čokoladnih poslastica dobro idu uz crna odnosno tamna piva čiji ukus podseća na tamnu čokoladu. Uz gorko pivo se jede riba, jer na taj način pivo koje pojačava ukus ribe i daje osećaj svežine.

Boranija i pivo

Uz plodove mora, školjke i rakove dobro se slažu tamnija piva, jačeg ukusa. Naravno, uz piletinu, junetinu i svinjetinu najbolje idu piva sa izrazitim slatkim ukusom, odnosno ona u kojima dominira slad. Uz sireve je, bar tako kulinari kažu, najbolje je kombinovati piva čije se kiseline slažu sa kiselinama sireva, a uz zrele sireve posebno dobro pristaju jaka i moćna piva.
Nećete verovati, čak se i uz boraniju slaže stout pivo, posebno onu zapečenu u rerni ili kao prilog salata.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1