PIVO I POSNA TRPEZA – Probajte pivo uz ribu

pivo i posna trpeza

Kako ne biste svima i uvek morali da objašnjavate kako se svaka vrsta ribe slaže s nekom vrstom piva prosledite im ovaj tekst

Na Badnje veče trpeza je posna, ali i bogata, a trebalo bi da obiluje jelom i pićem da bi godina bila rodna i puna izobilja.

Pojedinim jelima se pridaje poseban značaj, a ona se smatraju i obaveznim: med, beli luk, pasulj, kupus, riba, voće – orasi, lešnici, jabuke, suve šljive, suve kajsije.

Pivo i riba

Zato će vas tog dana mnogi pitati „Pa nećeš valjda uz ribu popiti pivo? Sigurni smo da pivopijama ovo neće biti ni prvi ni zadnji put da dobiju ovo i slično pitanje.

A kako ne biste svima i uvek morali da objašnjavate kako se svaka vrsta ribe slaže s nekom vrstom piva prosledite im ovaj tekst.

Pivo i oslić

Ukoliko se na vašoj trpezi nađe oslić, škarpina ili orada preporuka je da popijete suvo pivo.  Savršen izbor biće pivo Sahara koje spada u Brut IPA stil piva. Ono ima čist i definisan ukus i pitku aromu. Sadrži 7 odsto alkohola, a preporučena temperatura serviranja je 7 – 8 °C.

Pivo i bakalar

Ukoliko se odlučite za ribe čvršćeg mesa kao što su bakalar – suvi ili sveži, sveži losos ili recimo dunavski šaran, pokušajte da ga sjedinite s nekim gorčim pivom plzenskog tipa kako to često rade u severnoj Evropi i uverićete se u savršen sklad ukusa.

Pivo i pastrmka

Tamnim pivima dominiraju ukusi karamele i orašastih plodova i zato su idealni uz hladnu dimljenu crvenu ribu poput pastrmke.

Dimljeni losos izvrsno se slaže s Porter pivom, jer ukus dima svojstven ribi, u kombinaciji s aromom “izgorelog piva”, savršeno se usklađuje.

Pivo i plodovi mora

Svetla lager piva imaju blagi, uravnoteženi ukus i zato uz njih treba da jedete plodove mora.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1