PIVSKA SCENA SRBIJE U 2020. GODINI: Premium brendovi osvajaju srpske kupce

Na našem tržištu se desilo nešto neočekivano i prostor koji su po prirodi stvari trebala da zauzmu kraft piva, osvajaju uvozna premim i super premium piva.

Ova piva su se nametnula i dopala konzumentima zbog ukusa, kvaliteta, ali i nešto nižih cena

U Srbiji je pivo veoma popularno i traženo alkoholno piće, no po popijenim kriglama kaskamo za evropskim prosekom, ali se zato odlično kotiramo u regionu. Prosečni srpski pivopija godišnje popije 60 litara piva, a najomiljeniji stilovi su standardni lageri, a sve češće i premium i super premium brendovi. Konzumentima su pored domaćih dostupna i uvozna piva, kao i kraft piva koja se kuvaju u srpskim zanatskim pivarama ili se uvoze. A kako smo stigli do ovakve ponude piva na tržištu, koja je do samo pre desetak godina bila nezamisliva.

Početak kreiranja savremene pivske scene u Srbiji, vezuje se zadnju deceniju prošlog veka. Tadašnji pioniri zanatskog pivarstva su smatrali da su se ljubitelji piva zasitili standardnih ukusa i po uzoru na svetske zanatske pivare, počeli su stidljivo da nude nove ukuse i stilove. Negde u to vreme, odnosno 1991. godine u Ritiševu kod Vršca, otvorena je pivara Кrugher & Brent, prva zanatska pivara u tadašnjoj Jugoslaviji, a desetak ili nešto više godina nakon nje, počelo je masovno otvaranje zanatskih pivara u Srbiji. Danas ih ima oko 70.

Vremenom je euforija nestala i to iz mnogo razloga, no osnovni je visoka cena kraft piva i ograničena ponuda. Međutim, na srpskom tržištu se desilo nešto neočekivano i prostor koji su po prirodi stvari trebala da zauzmu kraft piva, osvajaju uvozna premim i super premium piva. Ova piva su se nametnula i dopala konzumentima zbog ukusa, kvaliteta, ali i nešto niže cene u odnosu na cene kraft piva.

Za ovakvu situaciju odgovor bi se mogao naći i u činjenici da konzumenti nisu navikli na nekonvencionalne ukuse, te su počeli da se vraćaju standardnim stilovima, koji nikada i nisu izašli iz mode.

Uvoznici i zastupnici piva – važan faktor

Veoma važan faktor u celoj priči igraju i uvoznici, odnosno zastupnici i distributeri koji su se potrudili da na pivsku scenu donesu nova, pitka i piva s jakim aromama, a koja su zbog pristupačne cene dostupna široj populaciji potrošača. Uvozna piva su po ukusu različita, imaju interesantnu ambalažu, a prednost im je i ta što su dostupna široko u HORECA kanalu, ali i u trgovinskim lancima.

U Srbiji posluje nekoliko velikih uvoznika piva, pored, naravno, tri velike pivske grupacije koje dominiraju na našem tržištu. Jedan od tih uvoznika je Eurolab Internacional Grup, koji od nedavno posluje kod nas i koji srpskim konzumentima nudi široku paletu premium i super premium pivskih brendova.

Reč je jednoj od vodećih kompanija za distribuciju alkoholnih pića na Balkanu, specijalizovanoj za robu visokog kvaliteta.

Zahvaljujući njima, ljubitelji piva u Srbiji u prilici su da probaju nove – stare ukuse italijanskih, nemačkih, holandskih, čeških, ali i japanskih piva iz grupe premium i super premium piva.

Ukoliko ste ljubitelj Japana i sušija, obavezno probajte Asahi Super Dry–ikonu japanskih piva. Ovo pivo se preporučuje tokom svih godišnjih doba, a zbog svoje arome i mirisa, ali i specifičnog ukusa, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Sadrži pet odsto alkohola i kuva se od najfinijeg pirinča, hmelja i ječmenog slada. Dostupna pakovanja su od 0.33 l i bure od 30 litara.

Ako mislite da su Italijani poznati samo po kvalitetnom vinu, red je da probate Peroni Nastro Azzurro, vodeći svetli italijanski lager u mnogim zemljama, pa čak i u Engleskoj. Za ovo pivo kažu da je pravi predstavnik lager porodice, jer je neodoljivo pitko, a spravlja se samo od italijanskih sastojaka.

Pivo iz Italije

Italijani se ovde nisu zaustavili, jer iz porodice Peroni stižu četiri super premium proizvoda pod imenom Peroni Gran Riserva. Peroni Gran Riserva Rossa je tamno pivo u pakovanju od pola litre. Odlično se slaže uz ribu, a specifično je po italijanskom sladu. Uz aromu slada osetna je i karamela, a sadrži 5,2 odsto alkohola.

Pored toga izdvajamo Peroni Puro Malto, svetlo pivo koje ima odlično izbalansiran gorko-slatkast ukus.

Preporučujemo i Peroni Gran Riserva DoppioMalto, pivo specifičnog i jednistvenog ukus zbog karamelizovanog slada i vrlo aromatičnog dodatog hmelja.

Ovo pivo sadrži 6,6 odsto alkohola.

Za ljubitelje pšeničnih piva prava je poslastica Peroni Gran Riserva Bianca, koje je napravljeno od italijanskog slada i pšenice aromatičnog svežeg ukusa, što pivu daju zamućenu boju i voćnu aromu.

Ne treba zaboraviti ni brendove kao što su Kozel, Pilsner Urquell, Grolsch i Gambrinus, a koje ova kompanija plasira na naše tržište i koji su dobro poznati konzumentima u Srbiji.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Čas zitologije

Svi smo čuli za neke čudne grane koje nauka istražuje, ali ovo je jedna koliko čudna toliko i ozbiljna grana

Rebel Red

IRSKI RED ALE

Rebel Red je pivo koje se pravi u pivari koja je sagrađena na prostoru starog franciskanskog manastira i bunara i datira iz 1219. godine.

Lager ili Ale

Osnovna podela piva je na Lager i Ale piva a razlika među njima je u kvascu. Skoro sva piva zapravo

Želite li da živite večno

Umerena konzumacija piva pokreće povoljne metaboličke procese u našem organizmu, a evo i koje Svima je dobro poznato da umereno

Pivo za vegane

Ovo interesantno pivo pravi tim pivare „Angel City Brewery“ iz Los Anđelesa. Pivo ima karakterističan ukus avokada, a u prodaji

PIVO – Ledena krigla je zabluda

Mi potpuno razumemo opčinjenost pivom i zato vam ukazujemo na greške koje možda pravite. Ukoliko volite pivo na ove stvari zaboravite.

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.