KRAFT PIVARI TRPE ŠTETU: Virus korona desetkovao kraft pivare u Srbiji

Prema podacima Udruženja pivara Srbije zanatskim pivarama prodaja pala i do 90 odsto

Pandemija usled pojave virusa korona celom svetu je pomrsila konce, a ništa bolje nije prošla ni privreda u Srbiji. Na udaru su se praktično našli svi, a što se naravno veoma odrazilo i na pivsku industriju, posebno su stradale male zanatske pivare.

Potrošnja piva je smanjena čak za oko 10 odsto

Prema podacima Udruženja pivara Srbije od marta kada je virus u Srbiji počeo da hara pa sve do avgusta ukupna potrošnja piva je smanjena čak za oko 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Iz ovog Udruženja poručuju da je ipak taj veliki pad potrošnje piva u ugostiteljskim objektima uglavnom nadomešten rastom odnosno prodajom piva u maloprodaji.
Bez obzira na ovu situaciju deo pivarske industrije u našoj zemlji je bukvalno rasturen, a reč je o malim zanatskim pivarama čija je prodaja pala i do 90 odsto.

Razlog tome su sve manja okupljanja, otkazane utakmice, koncerti i razni festivali posvećeni pivu od kojih najveći Beer Fest koji se održava u Beogradu i Dani piva koji se održavaju u Zrenjaninu.

Inače, Dane piva je svake godine posećivalo oko 500.000 ljudi koji su uglavnom dolazili upravo zbog konzumacije “tečnog hleba”.

Takođe i ograničen rad ugostiteljskih objekata uticao je na manju potrošnju ovog alkoholnog pića.

Na pivsku industriju uticalo je i zatvaranje granica i vanredno stanje koje je uvedeno polovinom marta, a s obzirom na to da naša pivska industrija godišnje proizvede 5,5 miliona hektolitara piva ovo je zaista veliki udar.

Inače Udruženja pivara Srbije okuplja tri najveće pivske grupacije na našem prostoru Karlsberg, Hajneken i Apatinsku pivaru i oni čine 94 odsto ukupnog pivskog tržišta.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Amphora

Amphora je otmen i prijatan à la carte restoran u kom možete uživati u internacionalnim jelima i specijalitetima od sveže

Restoran Modena

Sa pogledom na centralni gradski trg, kafe picerija Modena će vas ušuškati u svom prijatnom i modernom ambijentu i zaustaviti

Restoran Careva Ćuprija

Restoran Careva Ćuprija je ugostiteljski restoran sa dugom srpskom istorijom i tradicijom, i važi za jedan od spomenika grada Beograda.

Reinheitsgebot i tačka

Najpoznatija i originalna verzija ovog Zakona prvi put je primenjena 1516. godine u Bavarskoj Nemci ozbiljno shvataju svoje pivo. Po

PIVO IZ VINČE

Tim sačinjen od naših arheologa iz Amerike, dokazao je da su Vinčanci još pre 7.000 godina proizvodili i pili pivo.

Restoran Druga priča

Restoran Druga priča nalazi se na reci Dunav, na samom Zemunskom keju, između restorana Žabar i Keops. Okružen zelenilom i

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.