VALJEVSKA PIVARA – Primer uspešne privatizacije

VALJEVSKA PIVARA Primer uspešne privatizacije

Primer uspešne privatizacije u pivskoj industriji je Valjevska pivara, jer je ulaskom novog vlasnika osavremenila proizvodne pogone i duplirala kapacitete

Valjevska pivara je pivara koja zapošljava 200 radnika i odličan je primer uspešne privatizacije.

Od kad je privatizovana, povećana je proizvodnja i prodaja piva, a njihovi proizvodi su zastupljeni u svim delovima zemlje, te svakodnevno osvajaju nova tržišta.

Duplirali su proizvodne kapacitete, te sada pune 50.000 boca u jednom satu. Valjevci se drže tradicije srpskog pivarstva već 160 godina, a njihov uspeh leži u procesu proizvodnje piva.

Za svoja piva, pored četiri vrste hmelja, koriste izvorsku vodu, domaći slad i kvasac koji obnavljaju više od tri decenije. Sva piva koja se proizvode u ovoj pivari dobijena su u tradicionalnom postupku vrenja, uz primenu savremene tehnologije.

Valjevska pivara – Hladno vrenje i hladno odležavanje piva

U Valjevskoj pivari tehnolozi primenjuju hladno vrenje i dugotrajno hladno odležavanje piva.

Valjevska pivara je kupila i brend Jagodinsko pivo – brend star 168 godina, kao i kompletnu liniju za otakanje piva, koja je već bila ugašena. Jagodinska pivo je premešteno u grad na Kolubari. Za ovo su im posebno zahvalne pivopije koji vole da popiju pivo s čije etikete se smeška i nazdravlja „Čiča“. Jagodinci kažu da nekada nisu ni znali za drugo pivo, osim Jagodinskog, ali da je to brend koju su prepustili i koji je lagano otišao – „Čiča“ se preselio u Valjevsku pivaru.

Valjevska pivara proizvodi i puni Jagodinsko pivo po originalnoj tehnologiji i recepturi. Inače ova pivara je najstariji privredni kolektiv u gradu na Kolubari, a osnovana je 1860. godine.

Od male ručne radionice sa drvenim bačvama u  kojoj je tehnologiju uspostavio pivarski stručnjak iz Bavarske Jozef Ajhinger – Neprekidno se razvijala da bi danas bila među najboljim valjevskim preduzećima.

Valjevska pivara – Privatizacija i modernizacija

Njenu sigurnu perspektivu, pored sve veće  potražnje, garantuju i investiciona ulaganja u modernizaciju proizvodnje u iznosu od 5 miliona evra, koliko  je opredelila BRAUERI grupa iz Beograda, koja je i vlasnik ove pivare.

Decenije koje stoje iza Valjevske pivare obeležene su velikim svetskim krizama i katastrofama svih vrsta. Sve te krize su dolazile i odlazile, a Valjevska pivara je ostala i svakog dana je sve jača i jača. Njena istorija je turbulentna, jer se polako razvijala, menjajući vlasnike i svojinski status. Ipak, ova pivara – jedina u zapadnoj Srbiji, odolela je svakom sunovratu privrede u gradu na Kolubari i ponovo doživela njeno buđenje.

Zato i nije čudo što je dobitnica mnogih nagrada i priznanja. Naime, na području Regionalne privredne komore Valjevo posluje oko 5 hiljada preduzeća i 14 hiljada preduzetnika.

Valjevska pivara – Mnogobrojne nagrade

Privredna Komora Srbije je u godini jubileja, kada je pivara napunila 160 godina rada i postojanja, uručila ovoj pivari zlatnu plaketu za doprinos razvoju cele privredne regije – posebno Valjeva. Podsećanja radi, Valjevska pivara je 2018. godine osvojila i laskavu nagradu „Moj izbor” koju dodeljuju potrošači, a za  omiljene domaće proizvode i brendove.

Potrošači glasaju putem interneta, gde je od 780 brendova nominovanih za priznanje „Moj izbor” u 24 kategorije, u prvom krugu glasanja Valjevsko pivo osvojilo i najviše glasova.

Tako ova pivara ponovila uspeh iz 2015. godine, kada su osvojili istu nagradu.

Iste godine dobitnici su i Svetosavska nagrade, za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivo zaustavlja kataraktu

Previše piva i vaš vid će postati zamućen, ali konzumacijom prave količine piva i vaše oči će imati koristi. Istraživači

Steakhouse Toro Grill

Steakhouse Toro Grill je jedino mesto u Srbiji gde možete osetiti ukus prvoklasnog škotskog goveđeg mesa. U prefinjenom, intimnom ambijentu

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora

Restoran Poco Loco

Restoran Poco Loco je restoran internacionalne kuhinje, koji se nalazi u samom centru Pančeva.

HRANA I PIVO – Pivnica Crni Petao

Pivnica Crni Petao nalazi se u Beogradu, u Ustaničkoj ulici. Svoja vrata za posetioce otvorili su pre dve godine, a sve sa ciljem da im pruže veliki izbor piva.