SAZNAJEMO Pivo nas čini pametnijima

pivo i mozak

Iz rezultata nedavne studije, u koju smo imali uvida, saznajemo da nas pivo čini pametnijim, ako ga svakodnevno umereno konzumiramo.

Hladno, ali i ono iz gajbe, pivo je idealan način da se opustite nakon napornog dana. Ovo alkoholno piće pravi je melem za dušu posle stresnih situacija, a nije ni tajna da ukoliko se pije umereno donosi niz zdravstvenih benefita.

Pivo ne sadrži masnoće, ali je zato bogato hranljivim materijama poput vlakana, magnezijuma, selena, kalijuma, fosfora, hroma i vitamina B kompleksa.

Pivo u službi zdravlja

Nekoliko naučnih istraživanja je pokazalo da je pivo dobro za opšte zdravlje i deluje preventivno na mnoge bolesti.

Koliko je pivo korisno pokazala je još jedna studija.

Naime, nedavno istraživanje koje je urađeno na Univerziteta u Ilinoisu otkrilo je kako konzumacija piva može u nekim slučajevima da učini ljude pametnijima, pogotovo kada je u pitanju kreativno rešavanje problema.

Istraživanje pokazalo neverovatnu stvar

U ovom istraživanju je učestvovalo 40 muškaraca starosti od 21 i 30 godina.

Polovina grupe popila je dve pinte (oko 0,56 l) piva, dok ostali učesnici nisu konzumirali nikakav alkohol.

Svi su dobili da reše seriju zadataka sa asocijacijama, odnosno dobili su skup reči uz pomoć kojih su morali da predlože reč koja se uklapa u taj skup.

Pivopije lakše rešavaju probleme

Reziltati su pokazali da je grupa koja je konzumirala pivo rešila 40 odsto više zadataka od svojih suparnika, koji nisu konzumirali pivo.

Takođe im je za rešavanje zadataka trebalo manje vremena.

Valja istaći da ispitanici koji su konzumirali pivo i bolje rešavali kreativne zadatke ostvarili su neznatno lošije rezultate na testovima memorije.

Pivo čini mozak efikasnijim

– Ljudski mozak može da radi onoliko brzo koliko radi najsporija moždana ćelija.

Takođe, zna se da prekomerna konzumacija alkohola ubija moždane ćelije. Ipak, prirodno je da alkohol najpre ubija spore i slabe moždane ćelije.

Na ovaj način redovna konzumacija piva eliminiše najsporije moždane ćelije, te čini mozak bržom i efikasnijom mašinom – zaključak je naučnika.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

restoran potpis čubura

Restoran Potpis

Beogradski restoran Potpis smešten je na Čuburi, u srcu Čuburskog parka. Restoran Potpis je elegantan restoran, uređen u prijatnom stilu, s enterijerom koji naginje modernizmu.

Pivnica Brkina Marina

Sjajan ambijent, hrana savršena, usluga na visokom nivou – jednom rečju mesto koje je nedostajalo Novom Sadu! Pored hrane i

PIVSKI STILOVI: Pale ale

Upoznajemo vas sa simbolom zanatskog pivarstva – ejlom, ali vam i predstavljamo najautentičniji srpski ejl.

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju