SAZNAJEMO Pivo nas čini pametnijima

pivo i mozak

Iz rezultata nedavne studije, u koju smo imali uvida, saznajemo da nas pivo čini pametnijim, ako ga svakodnevno umereno konzumiramo.

Hladno, ali i ono iz gajbe, pivo je idealan način da se opustite nakon napornog dana. Ovo alkoholno piće pravi je melem za dušu posle stresnih situacija, a nije ni tajna da ukoliko se pije umereno donosi niz zdravstvenih benefita.

Pivo ne sadrži masnoće, ali je zato bogato hranljivim materijama poput vlakana, magnezijuma, selena, kalijuma, fosfora, hroma i vitamina B kompleksa.

Pivo u službi zdravlja

Nekoliko naučnih istraživanja je pokazalo da je pivo dobro za opšte zdravlje i deluje preventivno na mnoge bolesti.

Koliko je pivo korisno pokazala je još jedna studija.

Naime, nedavno istraživanje koje je urađeno na Univerziteta u Ilinoisu otkrilo je kako konzumacija piva može u nekim slučajevima da učini ljude pametnijima, pogotovo kada je u pitanju kreativno rešavanje problema.

Istraživanje pokazalo neverovatnu stvar

U ovom istraživanju je učestvovalo 40 muškaraca starosti od 21 i 30 godina.

Polovina grupe popila je dve pinte (oko 0,56 l) piva, dok ostali učesnici nisu konzumirali nikakav alkohol.

Svi su dobili da reše seriju zadataka sa asocijacijama, odnosno dobili su skup reči uz pomoć kojih su morali da predlože reč koja se uklapa u taj skup.

Pivopije lakše rešavaju probleme

Reziltati su pokazali da je grupa koja je konzumirala pivo rešila 40 odsto više zadataka od svojih suparnika, koji nisu konzumirali pivo.

Takođe im je za rešavanje zadataka trebalo manje vremena.

Valja istaći da ispitanici koji su konzumirali pivo i bolje rešavali kreativne zadatke ostvarili su neznatno lošije rezultate na testovima memorije.

Pivo čini mozak efikasnijim

– Ljudski mozak može da radi onoliko brzo koliko radi najsporija moždana ćelija.

Takođe, zna se da prekomerna konzumacija alkohola ubija moždane ćelije. Ipak, prirodno je da alkohol najpre ubija spore i slabe moždane ćelije.

Na ovaj način redovna konzumacija piva eliminiše najsporije moždane ćelije, te čini mozak bržom i efikasnijom mašinom – zaključak je naučnika.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

PILSNER PIVA

Pilsner pivo se pravi od neutralne ili vode sa visokom Ph vrednošću. Često je zlatkaste boje, blago suvog i gorkog

Zebrew Brewery i Fat Boys

Danas 02.08.2018. u 16h u Fat Boys, Strahinjića Bana 3 (Beograd) Zebrew Brewery predstavlja svoje pivo Chubby. “Chubby je superlagani

Pivo od banana

Pivo od banana

Pivo od banana je alkoholno piće koje nam dolazi iz Afrike. Tamo se ovo pivo koristilo u raznim ritualima. Ovo

Restoran Gondola

Restoran Gondola svojim ekskluzivnim enterijerom i bogatom ponudom internacionalne kuhinje nudi gostima prijatno mesto za opuštanje u samom centru Novog

restoran nirvana subotica

Restoran Nirvana

Restoran Nirvana nalazi se u Subotici, u mirnom delu grada i prepoznatljiv je po letnjoj terasi. Restoran Nirvana otvoren je 1922. godine, a enterijer mu je urađen u klasičnom restoranskom stilu. 

KRAFT PIVO Mrgud pilsner

Kraft pivo Mrgud pilsner zanatsko je pivo, no ukus mu je prepoznatljiv, odnosno onakav kakav prosečni konzument prepoznaje.