POTROŠNJA PIVA U SRBIJI Pad izazvao Covid – 19

potrošnja piva u srbiji

Potrošnja piva u Srbiji je pala tokom 2020. godine, a pad je izazvao Covid-19.

Prema podacima Udruženja pivara Srbije, industrija piva u našoj zemlji je u 2020. proizvela više od 5,1 milion hektolitara piva i imala je pad od 7,19 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, zameležen je i pad izvoza od 10,05 odsto, kao i pad potrošnje piva od 5,55 odsto.

Pandemija udarila i na pivo

Na sve ovo je uticalo ograničenje rada ugostiteljskih objekata, kao i zabrana organizovanja muzičkih i drugih dešavanja, usled pandemije.

Udruženje ocenjuje kako je sve ovo predstavljalo  veliki udarac na industriju i ključni je faktor pada prošle godine, koji se nastavio i u prvoj polovini ove godine.

Prema mišljenju udruženja sve to je rezultiralo i da se ukupan državni prihod od pivarske industrije u Srbiji umanji za 15,49 odsto.

Srbija jedan od najvećih izvoznika piva

Inače, Srbija je jedan od najvećih izvoznika piva u zemlje članice EU, nakon Velike Britanije i Meksika, a izvoz koji je uglavnom usmeren na zemlje regiona, ali i prema članicama EU, iznosio je više od 1,4 miliona hektolitara, dok je uvoz bio veći od 380.000 hektolitara (najvećim udelom iz zemalja EU).

Pala i potrošnja piva

Osim toga u Srbiji je prošle godine i potrošnja piva, zbog pandemije koronavirusa, pala na 62 litra po glavi stanovnika.

Što znači da je potrošnja bila ispod evropskog proseka, navelo je ovo Udruženje.

Slična situacija i u Evropi

Ovi podaci se poklapaju i sa Eurostat istraživanjem u vezi sa proizvodnjom, izvozom, uvozom i potrošnjom piva u 2020. godini na teritoriji Evropske Unije.

Rezultati istraživanja su pokazali kako je u poređenju sa 2019. godinom, proizvodnja piva u EU bila manja za osam odsto, dok je proizvodnja bezalkoholnog piva ostala stabilna.

Ukupna proizvodnja piva u EU u prethodnoj godini je iznosila 74 litra po stanovniku.

 

Bezalkoholno pivo sve popularnije

Lane je u Evropskoj Uniji proizvedene oko 32 milijarde litara piva koje sadrži alkohol, kao i 1,4 milijarde litara piva čiji procenat alkohola je manji od 0,5 odsto ili ga uopšte ne sadrži.

 

Nemci najveći proizvođači piva

Istraživanje Eurostata je pokazalo kako je u predhodnoj godini Nemačka  bila najveći proizvođač piva u EU, Holandija najveći izvoznik, Francuska najveći uvoznik, te da je najveći rast u proizvodnji zabeležen u Slovačkoj, a najveći pad u Italiji.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivnica Brkina Marina

Sjajan ambijent, hrana savršena, usluga na visokom nivou – jednom rečju mesto koje je nedostajalo Novom Sadu! Pored hrane i

Steakhouse Toro Grill

Steakhouse Toro Grill je jedino mesto u Srbiji gde možete osetiti ukus prvoklasnog škotskog goveđeg mesa. U prefinjenom, intimnom ambijentu

Restoran Peta soba

Peta soba je „Premium casual“ konceptualni prostor s težištem na vrhunsku gastronomiju, a koji je proizašao iz kultnog sarajevskog koncepta

PREMIUM PIVO Najbolja od najboljih

Prema mišljenju svetskih industrijskih kompanija, glavno obeležje premium piva leži u dodatnoj vrednosti ukusa i arome. Drugim rečima, premium se po kvalitetu razlikuje od uobičajenih

BEZALKOHOLNO PIVO Sve traženije pivo

Nadolazeće i sve popularnije navike, koje uključuju zdrave životne stilove, prepoznale su velike pivske kompanije, koje su osluškujući konzumente i pivsko tržište potrošačima ponudile piva