POTROŠNJA PIVA U SRBIJI Pad izazvao Covid – 19

potrošnja piva u srbiji

Potrošnja piva u Srbiji je pala tokom 2020. godine, a pad je izazvao Covid-19.

Prema podacima Udruženja pivara Srbije, industrija piva u našoj zemlji je u 2020. proizvela više od 5,1 milion hektolitara piva i imala je pad od 7,19 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, zameležen je i pad izvoza od 10,05 odsto, kao i pad potrošnje piva od 5,55 odsto.

Pandemija udarila i na pivo

Na sve ovo je uticalo ograničenje rada ugostiteljskih objekata, kao i zabrana organizovanja muzičkih i drugih dešavanja, usled pandemije.

Udruženje ocenjuje kako je sve ovo predstavljalo  veliki udarac na industriju i ključni je faktor pada prošle godine, koji se nastavio i u prvoj polovini ove godine.

Prema mišljenju udruženja sve to je rezultiralo i da se ukupan državni prihod od pivarske industrije u Srbiji umanji za 15,49 odsto.

Srbija jedan od najvećih izvoznika piva

Inače, Srbija je jedan od najvećih izvoznika piva u zemlje članice EU, nakon Velike Britanije i Meksika, a izvoz koji je uglavnom usmeren na zemlje regiona, ali i prema članicama EU, iznosio je više od 1,4 miliona hektolitara, dok je uvoz bio veći od 380.000 hektolitara (najvećim udelom iz zemalja EU).

Pala i potrošnja piva

Osim toga u Srbiji je prošle godine i potrošnja piva, zbog pandemije koronavirusa, pala na 62 litra po glavi stanovnika.

Što znači da je potrošnja bila ispod evropskog proseka, navelo je ovo Udruženje.

Slična situacija i u Evropi

Ovi podaci se poklapaju i sa Eurostat istraživanjem u vezi sa proizvodnjom, izvozom, uvozom i potrošnjom piva u 2020. godini na teritoriji Evropske Unije.

Rezultati istraživanja su pokazali kako je u poređenju sa 2019. godinom, proizvodnja piva u EU bila manja za osam odsto, dok je proizvodnja bezalkoholnog piva ostala stabilna.

Ukupna proizvodnja piva u EU u prethodnoj godini je iznosila 74 litra po stanovniku.

 

Bezalkoholno pivo sve popularnije

Lane je u Evropskoj Uniji proizvedene oko 32 milijarde litara piva koje sadrži alkohol, kao i 1,4 milijarde litara piva čiji procenat alkohola je manji od 0,5 odsto ili ga uopšte ne sadrži.

 

Nemci najveći proizvođači piva

Istraživanje Eurostata je pokazalo kako je u predhodnoj godini Nemačka  bila najveći proizvođač piva u EU, Holandija najveći izvoznik, Francuska najveći uvoznik, te da je najveći rast u proizvodnji zabeležen u Slovačkoj, a najveći pad u Italiji.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

KRAFT PIVO: Zamena za probiotike

Nova istraživanja ukazuju da određena kraft piva poseduju probiotičke bakterije koje pomažu pri održavanju zdravog digestivnog sistema.

Vreme je za pivo

Hranjiva vrednost, umirujuće dejstvo i osvežavajući ukus, kvalifikuju pivo za najbolje pića tokom vrelih letnjih dana Po definiciji pivo je

KRAFT PIVO Mrgud pilsner

Kraft pivo Mrgud pilsner zanatsko je pivo, no ukus mu je prepoznatljiv, odnosno onakav kakav prosečni konzument prepoznaje.