VALJEVSKA PIVARA Dobar primer privatizacije

VALJEVSKA PIVARA Dobar primer privatizacije

Valjevska pivara predstavlja dobar primer privatizacije, jer je uspela da prevaziđe sve probleme i da pojača proizvodnju.

Valjevska pivara koja iz godine u godinu sve uspešnije posluje i koja zapošljava 200 radnika predstavlja primer uspešne privatizacije u Srbiji. Tome u prilog ide i podatak da su povećali proizvodnju i prodaju piva, a od prošle godine osvajaju i sasvim nova tržišta.

Ranije su se njihova piva uglavnom prodavala u lokalu, a danas se mogu kupiti i van lokala – u prodavnicama, super i hipermarketima širom Srbije. Takođe, njihova piva su zastupljena i u velikom broju ugostiteljskih objekata.

Prepoznatljiv brend

Valjevska pivara je od kada je privatizovana duplirala proizvodne kapacitete i sada pune 50.000 boca u jednom satu.

Valjevci se drže tradicije srpskog pivarstva već 160 godina, a tajna u ukusu njihovog piva leži u četiri vrste hmelja, izvorskoj vodi, domaćem sladu, ali i kvascu koji po tajnoj recepturi obnavljaju više decenija.

Zato su sva tri njihova piva Valjevsko, Jagodinsko i Eichinger dobijena u tradicionalnom postupku vrenja i uz primenu najsavremenije tehnologije. Tajna uspeha u kvalitetu piva leži u hladnom vrenju i dugotrajnom hladnom odležavanju.

Jagodinsko pivo

Valjalo bi podsetiti da je Valjevska pivara kupila Jagodinsko pivo, brend star 168 godina i kompletnu liniju za otakanje piva koja je već bila ugašena.

Upravo zbog ovog poteza nije pao u zaborav nasmejani čiča sa etikete, koji je u nekadašnjoj prestonici srpskog pivarstva – Jagodini, obeležio jedno vreme Jagodinaca. Jagodinci su svojevremeno rekli kako nekada nisu ni znali za drugo osim Jagodinskog piva.

Zato je njima danas i pomalo krivo što se brend preselio u Valjevsku pivaru, a s druge strane im je drago jer se i dalje proizvodi.

Originalna receptura

Inače, Valjevska pivara proizvodi i puni Jagodinsko pivo po originalnoj tehnologiji i recepturi dugoj koliko i Jagodinsko pivo postoji. Tajna u kvalitetnom pivu leži u pogodnoj lokaciji i dobrim svojstvima izvorske vode.

Zati i nije uzalud rečeno:“Da ne valja, ne bi bilo iz Valjeva“.

Zbog odličnog izbora sirovina Valjevska pivara uspeva da ostane jedan od respektabilnijih igrača na jakom domaćem pivskom tržištu. Pivarski majstori, vrlo su se usmerili na kvalitet svih osnovnih sirovina i njima posvećuju veliku pažnju jer svaka od njih, a u svom domenu doprinosi finalnim karakteristikama piva.

Zato se ne kaže za džabe da je slad „duša“, hmelj „začin“, kvasac „duh“, a voda njegovo „telo“. To telo, u Valjevskoj pivari čini izvorska voda koja se direktno sa osam kilometara udaljenog Pakaljskog izvora i to bez prerade koristi u proizvodnji.

Valjevska pivara

A kao šlag na torti jeste lokacija Valjevske pivare, jer je pivara smeštena na rubu grada okružena zelenilom i šumom, a to je razlog što je sačuvana od svih vrsta zagađenja. I zato zahvaljujući svemu tome, ali i kvalitetu piva i doslednosti u proizvodnji i poslovanju pivara je odolela sunovratu valjevske privrede i ponovo doživela njeno buđenje.

Proizvodnja njihovih proizvoda prilagodjena je poslovanju i ostvaruje se uz korišćenje najsavremenije tehnologije uskladjene sa tradicionalnom proizvodnjom.

Kupci prepoznali kvalitet

Valjevska pivara je jedna od retkih koja je tokom decenija proizvodnje zadržala istu tehnnologiju, te zato njihova piva imaju jedinstven ukus i kvalitet koji pravi ljubitelji piva umeju da cene.

Prijatna gorčina, fina aroma, pun ukus, pitkost i osvežavajuće dejstvo pružaju vrhunski doživljaj i zadovoljavaju i najprobirljivije pivske sladokusce.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Smokvica

Priča o Smokvici počela je sa željom četiri prijatelja da otvore restoran koji će biti najdraže mesto okupljanja njihovih prijatelja,

Pivo od malina i čokolade

Nesvakidašnje i svakako originalno pivo. Radi se o pivu „Voodoo Doughnut Pretzel, Raspberry & Chocolate Ale“ i dolazi nam iz

Najstarija pivara

Pivo je jedno veoma staro piće, koje se proizvodi već milenijumima. „Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan“ koja se nalazi nadomak Minhena je

Mezestoran Dvorište

Skriven od gradske vreve, lociran u Svetogorskoj 46, izložen svežim povetarcima sa Krita, Jadrana, Andaluzije i Bliskog Istoka donosi u

Mlečni stout

Mlečni stout

Linija pivskih stilova, koja je dostupna danas, je prilično impresivna, ali razvrstavanje zna da napravi zabunu. Razlika između Portera i

KRAFT PIVO Mrgud pilsner

Kraft pivo Mrgud pilsner zanatsko je pivo, no ukus mu je prepoznatljiv, odnosno onakav kakav prosečni konzument prepoznaje.