SPACE CRAFT – Svemirsko pivo stiglo u Srbiju

space craft ipa svemirsko pivo

Space Craft ili svemirsko pivo proizvodi se u Samuel Adams brewery, a u Srbiju stiže krajem novembra ove godine.

Prema definiciju kraft pivo je alkoholno piće koje se uglavnom proizvodi u malim pivarama i u  kućnim uslovima i to u  mnogo manjim količinama nego što je to slučaj sa industrijskim svetlim lagerima.

Industrijski svetli lageri zauzimaju preko 80 odsto svetskog tržišta piva i proizvode se u pivarama koje imaju velik proizvodni kapacitet.

Kraft pivo

S druge strane kraft piva se proizvode u manjim količinama, i najčešče su u pitanju piva gornjeg vrenja.

Ova piva imaju svoju publiku, ali u neuporedivo manjoj meri u odnosu na industrijska piva.

Kako bi privukli konzumente pojedini zanatski pivari su otišli i korak dalje. Naime, u pretprodaju je pušteno , ali i odmah rasprodato kraft pivo napravljeno od hmelja koji je proveo tri dana u svemiru u okviru „Spejs X-ove“ istorijske misije leta civilne posade u orbiti oko Zemlje.

Space Craft IPA

Naime, pivara Samuel Adams brewery iz Bostona poslala je 30 kilograma hmelja u svemir 15. septembra u okviru misije Inspirejšen 4, a po povratku na Zemlju od toga su napravili ograničenu seriju piva, koju su nazvali Space Craft IPA.

Cena pakovanja od četiri limenke tog piva iznosi 22,33 dolara i u prodaji je službeno pušteno 16. novembra.

Pivo će se prodavati samo u SAD, ali i u odabranim zemljama putem online naručivanja, a u sebi će imati aromu marakuje, guave i grejpa, te će posedovati i klasičnu gorčinu zanatskog piva.

Budweiser planira marsovsko pivo

Pivara Samuel Adams brewery se okrenula društvenim mrežama kad je tražila naziv za svoje pivo, a naziv Space Craft je odabran između više od 5.000 predloga. Ova američka zanatska pivara nije prva koja je imala ovu ambicuju da proizvode svemirsko pivo.

Slične planove ima i češki Budweiser, koji želi da napravi pivo za buduće koloniste na Marsu.

U skladu s tim, već su poslali nekoliko pošiljki ječma na Međunarodnu svemirsku stanicu kako bi bolje razumeli kako se priprema piva može organizovati u svemiru.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1