SPACE CRAFT – Svemirsko pivo stiglo u Srbiju

space craft ipa svemirsko pivo

Space Craft ili svemirsko pivo proizvodi se u Samuel Adams brewery, a u Srbiju stiže krajem novembra ove godine.

Prema definiciju kraft pivo je alkoholno piće koje se uglavnom proizvodi u malim pivarama i u  kućnim uslovima i to u  mnogo manjim količinama nego što je to slučaj sa industrijskim svetlim lagerima.

Industrijski svetli lageri zauzimaju preko 80 odsto svetskog tržišta piva i proizvode se u pivarama koje imaju velik proizvodni kapacitet.

Kraft pivo

S druge strane kraft piva se proizvode u manjim količinama, i najčešče su u pitanju piva gornjeg vrenja.

Ova piva imaju svoju publiku, ali u neuporedivo manjoj meri u odnosu na industrijska piva.

Kako bi privukli konzumente pojedini zanatski pivari su otišli i korak dalje. Naime, u pretprodaju je pušteno , ali i odmah rasprodato kraft pivo napravljeno od hmelja koji je proveo tri dana u svemiru u okviru „Spejs X-ove“ istorijske misije leta civilne posade u orbiti oko Zemlje.

Space Craft IPA

Naime, pivara Samuel Adams brewery iz Bostona poslala je 30 kilograma hmelja u svemir 15. septembra u okviru misije Inspirejšen 4, a po povratku na Zemlju od toga su napravili ograničenu seriju piva, koju su nazvali Space Craft IPA.

Cena pakovanja od četiri limenke tog piva iznosi 22,33 dolara i u prodaji je službeno pušteno 16. novembra.

Pivo će se prodavati samo u SAD, ali i u odabranim zemljama putem online naručivanja, a u sebi će imati aromu marakuje, guave i grejpa, te će posedovati i klasičnu gorčinu zanatskog piva.

Budweiser planira marsovsko pivo

Pivara Samuel Adams brewery se okrenula društvenim mrežama kad je tražila naziv za svoje pivo, a naziv Space Craft je odabran između više od 5.000 predloga. Ova američka zanatska pivara nije prva koja je imala ovu ambicuju da proizvode svemirsko pivo.

Slične planove ima i češki Budweiser, koji želi da napravi pivo za buduće koloniste na Marsu.

U skladu s tim, već su poslali nekoliko pošiljki ječma na Međunarodnu svemirsku stanicu kako bi bolje razumeli kako se priprema piva može organizovati u svemiru.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Pivo štiti vaše srce

Pivo sadrži vitamin B6 koji štiti srce od srčanih bolesti sprečavajući nastanak jedinjenja pod nazivom homocistein. Homocistein je glavni uzročnik

Reinheitsgebot i tačka

Najpoznatija i originalna verzija ovog Zakona prvi put je primenjena 1516. godine u Bavarskoj Nemci ozbiljno shvataju svoje pivo. Po

Restoran Piknik

Restoran Piknik je novosadski ugostiteljski objekat koji se nalazi na Ribarskom ostrvu. Koncept kojim se ovaj restoran bavi jeste tradicionalna

Prva pivara u Srbiji

ZAJEČARSKA PIVARA – Prva pivara u Srbiji

Zaječarska pivara je prva pivara u Srbiji kojoj je dodeljena integrisana dozvola za prevenciju i kontrolu zagađenja životne sredine (eng. Integrated Pollution Prevention and Control – IPPC).

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju