VEST Istraživanje istaklo ključnu ulogu aluminijumskih limenki u cirkularnoj ekonomiji

Ball limenke

Prva sveobuhvatna javna studija analizirala je lanac vrednosti reciklaže za jednokratnu ambalažu za piće na pet ključnih tržišta; podaci pokazuju da se danas preko 70 odsto materijala upotrebljenog za aluminijumske limenke reciklira u nove proizvode – skoro duplo više od stakla i plastike

 

Istraživanje koje je naručio Međunarodni institut za aluminijum (IAI) o recikliranju tri ambalažna materijala za piće – aluminijuma, stakla i plastike (PET) – pokazuje da aluminijumske limenke najbolje podržavaju cirkularnu ekonomiju. U poređenju sa aluminijumskim limenkama, više staklenih i plastičnih boca završava na deponijama zato što se ne prikupljaju. Pored toga, gubici u reciklažnom sistemu nakon prikupljanja su tri puta veći za PET i staklene boce nego za aluminijumske limenke.

Zatvoren ciklus

Firma Eunomia Research and Consulting je u ime IAI proučila podatke iz pet regiona: Brazila, Kine, Evrope, Japana i SAD. Podaci su se odnosili na gubitke pri obradi iskorišćenih aluminijumskih limenki, staklenih boca i plastičnih (polietilen tereftalat – PET) boca. Takođe su uključili prikupljanje, sortiranje, ponovnu obradu i termičku obradu i reciklažu u zatvorenom ciklusu.

Aluminijumska limenka

„Iako nijedna ambalaža za piće nije u potpunosti dostigla pun potencijal kad je reč o cirkularnosti, aluminijum nadmašuje staklo i plastiku (PET) u svim fazama sistema upravljanja otpadom. Aluminijumske limenke su danas najrecikliranija ambalaža za piće na svetu. Kad se aluminijumska limenka prikupi od potrošača, ima neprikosnovenu stopu efikasnosti sortiranja, ponovne obrade i ponovnog topljenja od 90 odsto, u poređenju sa staklom (67%) i PET ambalažom (66%). Na osnovu toga, aluminijum može da se opiše kao materijal izbora za cirkularnu ekonomiju. Ovo je naročito važno imajući u vidu potencijal reciklaže kada je u pitanju smanjenje ugljenika“, istakao je Ramon Aratija, potpredsednik za globalne poslove od javnog značaja u kompaniji Ball Corporation.

Velika potražnja za aluminijumom

„Broj aluminijumskih limenki koje se prikupe nakon upotrebe je za oko 18 odsto viši u odnosu na PET boce i 28 odsto viši u poređenju sa staklom. Veći udeo PET i povratnih staklenih boca završava na deponijama ili u rečnim tokovima zato što se ne prikupljaju. To će u dekarbonizovanom svetu verovatno doprineti većoj potražnji i za recikliranim i za primarnim aluminijumom“, izjavio je Endrju Vud, direktor za strategiju i razvoj poslovanja kompanije Alumina Limited.

70 godina od prvih aluminijumskih limenki

Sa masovnom proizvodnjom aluminijumskih limenki prva je počela Coors Brewing Company 50-tih godina prošlog veka kako bi poboljšala ukus piva, ali i ponudila održiviju ambalažu u odnosu na limenke od čelika. Zbog toga ohrabruje činjenica da ova studija pokazuje da se ekološki ciljevi tog revolucionarnog novog proizvoda od pre toliko godina i danas ostvaruju.

Aluminijum se najviše reciklira

„S obzirom da Institut ove godine slavi 50. rođendan, osvrnuli smo se na dugu istoriju svoje organizacije u oblasti prikupljanja podataka, analize i pravljenja modela. Aluminijum je jedan od najreciklabilnijih materijala na planeti i IAI sprovodi kampanju za vraćanje upotrebljenih proizvoda u reciklažni ciklus, imajući na umu ekonomske i ekološke prednosti ovog metala u našoj globalnoj ekonomiji. Poređenje stopa reciklaže različitih materijala nema smisla ako ne znate kako se meri i u koje proizvode se reciklira. Ova studija je prva javna studija koja sveobuhvatno analizira obim reciklaže i gubitaka tri vrste ambalaže za piće u različitim regionima. Zahvaljujući većoj preciznosti određivanja gde dolazi do najviše gubitaka, ona bi mogla da ponudi rešenja za unapređenje stope recikliranja za sve materijale. Očito smo ušli u novu eru transparentnosti cirkularnosti“, kaže Marlen Bertram, direktorka za scenarije i prognoze u IAI.

Bez gubitka kvaliteta

„Sistemi prikupljanja i sortiranja su od ključnog značaja za povećanje cirkularnosti i ostvarivanja punog potencijala beskonačno reciklabilnih materijala. Potreban nam je zakonski okvir koji podstiče istinske reciklažne i cirkularne sisteme, gde se iskorišćena ambalaža za piće iznova i iznova reciklira – bez gubitka na kvalitetu. Aluminijum savršeno odgovara višestrukom recikliranju proizvoda u novi proizvod. Otpad treba da počnemo da posmatramo kao dragoceni resurs i da postojeći materijal ponovo koristimo za proizvodnju nove ambalaže i tako štedimo dragocene prirodne resurse i energiju i smanjujemo emisije“, rekao je Emilio Bragi, izvršni potpredsednik kompanije Novelis i predsednik Novelisa za Evropu.

 

Više o rezultatima ove studije možete pročitati u našem dokumentu A Circularity Case for Aluminium Compared With Glass and Plastic koji se nalazi na linku:

https://international-aluminium.org/resource/aluminium-beverage-can-study/

Brošura Cirkularnost aluminijuma u poređenju sa stalkom i plastikom

 

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Boemi Ninić

Restoran Boemi Ninić

Gurmani i putnici namerinici koje put nanese do Zrenjanina rado posećuju porodični restoran Boemi Ninić koji je osnovan pre više od 20 godina.

Zašto žene vole pivopije

U našem narodu postoji mnogo interesantnih uzrečica, a jedna od omiljenih je „muškarac bez stomaka, kao mercedes bez znaka“. Bez

Konoba Gušti Mora

Od svog nastanka 1382. godine, kada ga je pod imenom Sveti Stefan osnovao kralj Tvrtko Prvi, Herceg-Novi je dobio titulu

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike