PIVO I PROHIBICIJA – Život bez piva

pivo i prohibicija

Ljubitelji piva su se našli u velikom problem kada je u Sjedinjenim Američkim Državama uvedena prohibicija

Da li možete da zamislite da vam neko preko noći zabrani da pijete svoje omiljeno pivo – svetlo ili tamno. Ili da vam neko, recimo, ukine mogućnost da kupujete pivo u ugostiteljskim objektima ili trgovinskim lancima.

Ni nama ovo ne bi išlo u prilog, jer kako bismo vas onda informisali o pivo. Ovakva situacija ne bi odgovarala ni velikom segment privrede koji je naslonjen na pivsku industriju.

Pivo i prohibicija

Pre 101 godinu ljubitelji piva našli su se u “nebranom grožđu” pošto je u Sjedinjenim Američkim Državama uvedena prohibicija.

Amandman o zabrani alkohola, poznatiji kao prohibicija stupio je na snagu 1920. godine. Tada su konzumenti piva i sajdera najviše propatili, jer su se krijumčari zapravo okrenuli ka proizvodnji žestokih pića.

Pivo i politika

Pivare koje su u to vreme htele da opstanu morale su da se prilagođavaju odnosno da pređu na proizvodnju surogata odnosno pića koja su ličila na pivo, ali nisu sadržala alkohol.

U tom period je od 1.400 američkih pivara preživelo svega 160. Par godina nakon toga, odnosno  1926. Godine, Mokra stranka pripremala je teren za ukidanje zabrane alkohola. Međutim je 1929. godine velika svetska ekonomska kriza ovo pitanje bacila u drugi plan.

Godinu dana kasnije nekoliko pivara koje su preživele prohibiciju, osnovale su Američko udruženje proizvođača piva.

Pivo i sladoled

Pivari su se na različite načine snalazili u tadašnjoj bezizlaznoj situaciji. Tada, najveća američka pivara Anhauser Busch proizvodila je pekarski kvasac i sirup od ječmenog slada, ali i  sladoled, a uključila se i u proizvodnju hladnjaka i kamiona.

Prohibicija nije zahvatila samo Ameriku, ona je svojevremeno bila uvedena i u Rusiji, na Islandu, u Norveškoj i Finskoj.

Pošto na svu sreću prohibicije u Srbiji nema i sad kada ste naučili nešto novo uživajte u ispijanju piva proizvedenog u Srbiji. Bilo ono zanatsko ili industrijsko – bitno je da je naše.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Le Molière

Restoran Le Moliere nalazi se u pešačkoj zoni Beograda, u Zmaj Jovinoj 11, na spoju sa Knez Mihajlovom ulicom. Le

PIVO Budweiser

Budweiser je crni lager koji dolazi iz Češke i ponosni je predstavnik ovog stila spravljanja piva.

kako odabrati pravo pivo

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.

Restoran Monument

Koncept restorana Monument jasno je isplaniran prema potrebama sredine, zasnovan na autentičnom jelovniku, brzoj i kvalitetnoj usluzi, dobroj atmosferi i

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora